Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в
Коментари Харесай

Мария Габриел: Международен обмен, достъп до висше образование и иновации са необходими в подкрепата за обществото на глухите хора

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в конференция на глухата общественост, проведена от Deaf.bg и Фулбрайт България. В полемиката се включиха президентът на университета " Галодет " Роберта Кордано, посланикът на Съединени американски щати в България Кенет Мертен, изпълнителният шеф на " Фулбрайт България " Анджела Родел и основният изпълнителен шеф на Deaf.bg Ашод Дерандонян.
 
Целта на форума бе да сплоти напъните за интернационален продан на глухи експерти по жестов език от България, Европейски Съюз и Съединени американски щати и насърчи обмена на положителни практики и даването на повече благоприятни условия.
 
 Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в конференция на глухата общественост Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в конференция на глухата общественост Източник: Пресцентър на Министерство на външните работи
" Чест и отговорност е да вземам участие в днешното значимо събитие и изразя своята поддръжка за обществото на глухите хора. Подкрепа е основната дума - можете да разчитате на поддръжката на държавното управление на Република България. Значителна стъпка в тази посока бе признатият през 2021 година Закон за българския жестов език. Днес предизвикването е този закон да се трансформира в резултати и положителни иницитиви ", съобщи Мария Габриел.
 
Университетът Галодет във Вашингтон (САЩ) и е международно прието образователно заведение, предлагащо напълно билингвално образование на американски жестов език и на писмен британски език. През 2023 година Deaf.bg подписва съглашение за съдействие с университета, което е ориентирано към деен интернационален продан на познание и практики в региона на жестовите езици.
 
По време на конференцията, специфичен фокус бе подложен върху определяне на дълготрайно партньорство в региона на стратегии за продан сред Европейски Съюз и Съединени американски щати за проучване на езика на глухите и научните проучвания в региона на жестомимичните езици. Вицепремиерът акцентира значимостта на разговора с институциите на Европейски Съюз и Съединени американски щати, който е значим за основаването на повече благоприятни условия за интернационален продан.
 
В центъра на дебата бе и посланието, че глухите хора могат да бъдат водачи - в образованието, научните проучвания, нововъведенията, изкуството.
 
" Радвам се, че се срещнах с толкоз надарени и изобретателни младежи, които работят старателно за отбрана на езиково-културните права на глухите хора в България и по света. Имаме положителни образци, само че би трябвало да им дадем повече видимост и насърчим съдействието сред университетските общности в България и Съединени американски щати, с поддръжка от европейските институции ", добави Мария Габриел.
 
Тя акцентира и на избирането на България за член на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида за интервала 2024-2026 година Един от четирите водещи национални уговорката, по които България ще работи, е правото на повсеместен достъп до обучение за всеки. Тя съобщи, че основно е създаването на осведомителни национални и интернационалните акции, които да подкрепят достъпа до приобщаващо висше обучение за общността на глухите хора.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР