Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в
Коментари Харесай

Габриел: Държави от Близкия Изток помагат на България с изкуствен интелект

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в работен обяд с упълномощените в България ръководители на дипломатически представителства на страните от района на Близкия изток и Северна Африка (БИСА), оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Обядът, който се състоя на 14 август, бе проведен по самодейност на групата на посланиците от региона на Българска индустриална стопанска асоциация и бе под семейството на Халед Факих – дипломат на Кралство Саудитска Арабия в България.

В хода на полемиката бяха наранени редица значими въпроси в областта на двустранните връзки на България с страните от този стратегически важен регион, както и настоящи тематики от районната проблематика. Подчертана бе значимостта за българското държавно управление от по-нататъшното задълбочаване и надграждане на съдействието с страните от района на Българска индустриална стопанска асоциация, които България преглежда като значими сътрудници – както в народен, по този начин и в общоевропейски проект, допълниха от Министерство на външните работи.

Вицепремиерът Мария Габриел регистрира съществуването на забележителен, неосъществен капацитет в региона на търговско-икономическото съдействие. Българската страна вижда опциите за неговото осъществяване посредством разширение на комерсиалния стокообмен, задълбочаване на съдействието в енергетиката, увеличение на туристическия и културния продан, привличане на директни вложения в българската стопанска система и търсене на благоприятни условия за българско присъединяване в капиталови планове в страните от района, както и развиване на съдействие в региона на отбранителната индустрия. Специално внимание бе отделено на опциите тези обичайни сфери на съдействие да бъдат надградени и разширени с взаимноизгодно партньорство в региона на нововъведенията, цифровото ръководство и изкуствения разсъдък. В този подтекст бе пояснено, че на съответните структурни звена в Министерство на външните работи е предоставено да бъде направена самобитна пътна карта за разрастване на съдействието ни с страните от района в секторите на споделен интерес, като в развой на обмисляне и координиране са двустранни визити на равнище външен министър, провеждането на политически съвещания с редица страни от района, работи се по подготовката и реализирането на държавни визити у нас и в чужбина, показаха още от външното ни министерство.

Обсъдени бяха и други значими въпроси, измежду които: рецесиите в Нигер, Сирия и Йемен, Близкоизточния кротичък развой и връзките на Европейския съюз (ЕС) и страните от района на Близкия изток и Африка като цяло. Дискутирана бе и продължаващата съветска военна експанзия против Украйна и световните измерения на последствията от спора. В този подтекст бе подложен акцент върху дейната ролята на България при образуването на Общата външна политика и политика за сигурност на Европейски Съюз, в това число и във връзка с Близкия изток и Африка, оповестиха още от Министерство на външните работи.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР