Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна
Коментари Харесай

Мария Габриел в Лос Анджелис: България осъжда по най-категоричен начин терористичните атаки на Хамас в Израел

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с представители на Американския еврейски комитет и водещи еврейски организации в Лос Анджелис. Срещата се организира в подтекста на 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред България и Съединени американски щати и на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война.

Една от главните тематики в диалога бе терористичното нахлуване на Хамас против Израел.

" България осъжда по най-категоричен метод терористичните офанзиви на " Хамас " в Израел. Солидарни сме с израелския народ в този миг. Взетите за заложници цивилни жители би трябвало да бъдат неотложно и абсолютно освободени. Подкрепяме всички, които в дейностите си се водят от волята да се постави завършек на насилието. В основата на метода ни е опазването на демократични полезности и фундаментални правила, измежду които битката с антисемитизма ", акцентира вицепремиерът.

Мария Габриел показа напъните на България за битката с антисемитизма, както и подхванатите дейности по осъществяването на националните ни задължения като пълновръстен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Вицепремиерът открои и приемането на първия в България Национален проект за битка с антисемитизма. Националният проект е създаден в сходство със Стратегията на Европейската комисия за битка с антисемитизма и поощряване на еврейския метод на живот (2021-2030 г.). Предвидено е всяка година да бъде представян и доклад за осъществяването на дейностите, заложени в него.

Във фокуса на полемиката бяха и тематики като новите технологии и превръщането на България в районен иновационен хъб. Вицепремиерът акцентира, че " България може да бъде фактор за непоклатимост в района на Югоизточна Европа и благонадежден сътрудник на НАТО за сигурността в Черноморския район ".

Подновяването на стратегическия разговор на България със Съединени американски щати и заложените цели за битка с дезинформацията бяха също измежду обсъжданите тематики.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР