Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна
Коментари Харесай

Габриел след среща с Йоурова: ЕК категорично подкрепя членството ни в Шенген

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова.

Еврокомисарят е в България по покана на Мария Габриел за присъединяване в първата годишна среща на Балканския парламентарен конгрес. Това оповестиха от Външното министерство.

Тема на диалога на Мария Габриел с европейски представители още веднъж бе присъединението на България към Шенгенското пространство. „ Благодаря на Европейската комисия за изразената мощна и поредна поддръжка за приемането на България в Шенген. Посланието е ясно и еднопосочно – България би трябвало да бъде в Шенген. “
Мария Габриел напомни, че през м. септември т.г. Европейската комисия е взела решение за преустановяване на Механизма за съдействие и инспекция за България. „ Правителството продължава своята дейна работа по осъществяването на рекомендациите от годишния отчет по върховенството на правото за 2023 година Благодаря на Европейската комисия за решението за преустановяване на действието на Механизма за съдействие и инспекция. Това е самопризнание за напъните на държавното управление и устойчивостта на осъществените промени “.

Вицепремиерът означи, че основен приоритет на държавното управление е продължаването на правосъдната промяна. Важни в тази област са конституционните промени. Мария Габриел показа, че планът на промени в Конституцията е съветван с Венецианската комисия и мнението ѝ ще бъде взето под внимание в границите на процедурата.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР