Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе телефонен

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе телефонен
Коментари Харесай

Заради включени българи в сайта „Миротворец“: Мария Габриел разговаря с посланика на Украйна

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел организира телефонен диалог с посланика на Украйна в България Олеся Илашчук във връзка интернет портала „ Миротворец “ и обвързваните с него изявления в осведомителното пространство, оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Достъпната за обществото информация закономерно поражда както публичен, по този начин и институционален интерес, разясняват от Министерство на външните работи и показват, че неразбиране и безпокойствие будят сведенията за включването на български жители в бази данни с лица, обозначени като врагове на Украйна. Казусът с въпросната категоризация, както и произлизащите от нея съображения и хипотези, стоят на вниманието на Министерството на външните работи в качеството му освен на външнополитическо ведомство, само че и на детайл от цялостната система на държавността, означават от външното ни министерство.

Посланик Олеся Илашчук увери министър Габриел, че осъзнава значимостта на въпроса и съобщи, че „ активността на публичната организация " Миротворец " по никакъв метод не е обвързвана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява формалната политика на украинската страна “. Тя разясни, че " Миротворец " е неправителствена организация и уебсайтът й е напълно осведомителен. По време на диалога бе контрактувано този проблем да бъде позволен сред способените органи на двете страни, а министър Габриел и дипломат Илашчук се сплотиха към нуждата да поддържат тясна съгласуваност, осведомят от Министерство на външните работи.

От външното ни министерство показват, че още при първите сигнали по проблема „ Миротворец “ от началото на седмицата по инструкции на министър Габриел Централното ръководство на Министерство на външните работи е разпоредило на посолството на България в Киев срочно да изследва и навреме да осведоми по тематиката.

В рамките на кардинално открития режим на оперативно взаимоотношение, постъпващата от посолството ни в Киев информация ще бъде предоставяна по подготвеност на съответните национални служби и институции, в чиито прерогативни пълномощия попадат сигурността и сигурността на българските жители както на територията на Република България, по този начин и отвън рамките на страната, оповестяват от Министерство на външните работи.

По-рано днес от украинското посолство обявиха на формалната си страница във Facebook, че активността на публичната организация „ Миротворец “ по никакъв метод не е обвързвана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява формалната политика на украинската страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР