Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе разговори

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе разговори
Коментари Харесай

Мария Габриел: Подновяваме споразумението за стратегическо партньорство с Франция с нова Пътна карта

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел организира диалози в София с държавния секретар по европейските въпроси на Френската република Лоранс Бун. Тя е в България по покана на българският вицепремиер и е първа нейна аудиенция в страната.

„ България високо цени отличните двустранни връзки с Франция, която за нас е стратегически сътрудник и съдружник. Работим интензивно, както в двустранен проект, по този начин и в границите на участието ни в Европейски Съюз и НАТО, за решения в отговор на общите провокации “, съобщи Мария Габриел след срещата.

Вицепремиерът изрази признателност към Франция за продължаващата и безапелационна поддръжка за присъединението на България към Шенгенското пространство, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и еврозоната. „ Положително решение за Шенген до края на годината ще има директни изгоди освен за българските, само че и за всички европейски жители. То ще способства за по-силни външни граници на Европейски Съюз, по мощна Европа, с изгоди за търговията, свързаността, конкурентоспособността и туризма “, сподели още Габриел.

Тя уточни, че на срещата са разисквани и тематиките за бъдещето на Европа и политиката на разширение на Европейски Съюз. Габриел означи основната роля на френската страна, по време на нейното Председателство на Съвета на Европейски Съюз, за изработването на компромиса от месец юли 2022г. Габриел акцентира, че България не слага нови условия, само че държи да бъдат изпълнени съставените елементи на постигнатия компромис.

Сред значимите сфери за усилване на съдействието сред България и Франция вицепремиерът уточни научните проучвания и образованието.

„ Приемаме предлагането да актуализираме съглашението за стратегическо партньорство сред България и Франция, подписано през 2008г. с нова Пътна карта. Чрез нея ще идентифицираме основни благоприятни условия за усилване на съдействието ни в области, свързани с климатичните промени, стратегическата самостоятелност и ръководството на рецесии “, разгласи тя. „ Подновяването на съглашението отдава заслуженото на положителното съдействие сред България и Франция, само че и внася нова сила и заряд за още по-добри упования за бъдещото ни съдействие “, добави Мария Габриел.

През март 2023 година България означи 30-та годишнина от присъединението към Международната организация на Франкофонията. През 2024 година Ще се навършат 145 години от определяне на дипломатическите връзки сред България и Франция.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР