Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел няма да

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел няма да
Коментари Харесай

Мария Габриел и Блинкен напуснаха Скопие заради Сергей Лавров

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел няма да взе участие в днешното съвещание на ОССЕ, поради наличието на съветския външен министър Сергей Лавров. Габриел е напуснала Скопие още нощес. Такива дейности е подхванал и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън. В знак на митинг против наличието на съветската делегация протест направиха и Украйна, Естония, Латвия и Литва.

Самолетът на съветската делегация кацна късно нощес в Скопие, само че не мина през България, а през Турция и Гърция. Причината – страната ни не е разрешила прекосяване на съветския аероплан, в случай че на борда е говорителката на съветската дипломация Мария Захарова.

Самолетът на Сергей Лавров кацна в Скопие късно нощес, прелитайки през Турция и Гърция и заобикаляйки българското небе. Причината - българските управляващи са разрешили на съветския аероплан да премине през България, като се прави изключение от използването на санкционния режим на Европейски Съюз по отношение на Сергей Лавров. Разрешението обаче не се отнася за членовете на делегацията, които са глобени лица. В тази догадка попада говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова и съгласно дипломатическата нота тя няма право да навлезе в българското въздушно пространство. Затова и делегацията минава през по-дълъг маршрут през Гърция.

В отговор представителят на Кремъл Дмитрий Песков назова позицията на България „ неуместна и глупава “, а Мария Захарова написа в Телеграм, че дейностите на българските управляващи са злонамерени и сподели, че „ Тук не става въпрос просто за нелепост, а за рискова нелепост на някакъв клеветник в силовите структури на България “. Захарова написа още, че Русия може да приложи сходни забрани за прехвръкване на хиляди чиновници на НАТО и упрекна България в основаването на рисков казус.

За разлика от България, Гърция позволи самолета на Лавров, а от Европейската комисия разясниха, че държавите-членки не са длъжни да съгласуват разрешенията за прехвръкване и кацане на съветски самолети, които са изключение от глобите, само че би трябвало да осведомят Брюксел и останалите страни за това.

Присъствието на Лавров в Скопие накара министрите на външните работи на Украйна, Литва, Латвия и Естония да бойкотират съвещанието на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Към тях се причисли и външния министър на Полша. Българският вицепремиер Мария Габриел също не взе присъединяване в днешните срещи, както и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

Ръководителят на външната политика на Европейска комисия Жозеп Борел е останал в Скопие, само че няма да организира персонална среща със Сергей Лавров. Според Борел наличието на Лавров е добра опция да чуе непосредствено от участващите страни за какво Русия е наказана и изолирана и по-късно да рапортува в Кремъл, че Европейския съюз и Организацията за сигурност и съдействие остават единни в осъждането на агресивното и нелегално държание на Русия.

От своя страна Сергей Лавров разяснява, че ОССЕ се е трансформирала в придатък на НАТО и Европейски Съюз, че е пред бездна и стои въпросът дали си заслужава да се влагат старания тя да бъде съживена.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР