Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе домакин

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе домакин
Коментари Харесай

Мария Габриел: Сътрудничеството на национално и международно ниво ще допринесе за добри практики и устойчиви решения в борбата с трафика на хора

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе хазаин на Национална конференция " Превенция и битка с трафика на хора: положителни практики и устойчиви решения ". В откриването се включиха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и координаторът на Европейски Съюз за битка с трафика на хора Диан Шмит. Целта на конференцията бе да покаже, че България способства доста и по решителен метод в битката с трафика на хора.
 
" Трафикът на хора е тежко закононарушение срещу личността. То лишава индивида от неговите права, достолепие и самостоятелност. Това е закононарушение, което визира милиони хора по света. Трафикът на хора е и бизнес с човешки живот, който се подчинява на пазарни правила на търсене и предложение. Това значи, че би трябвало да се ограничи търсенето на услугите, предоставяни от жертвите. Важно е да работим за премахване на първопричините за това закононарушение - беднотия и неприятни условия на живот, безработица, военни спорове и неустойчивост, ниско равнище на обучение ", съобщи вицепремиерът. 
 
 Мария Габриел Мария Габриел Източник: Пресцентър на Министерство на външните работи
Мария Габриел акцентира постигнатото през миналите месеци, измежду които увеличението със 194% на бюджета на Националната комисия за битка с трафика на хора (НКБТХ) за дейности за битка с трафика на хора и поддръжка на жертвите. За първи бе одобрена също по този начин годишна стратегия с ясно изведени стратегически цели, бюджет, периоди. Вицепремиерът открои и подхванатите дейности за активизирането на съдействието с интернационалните сътрудници, измежду които Държавния департамент на Съединени американски щати и ОССЕ.
 
С признателност за мощното водачество на Мария Габриел като ръководител на Националната комисия за битка с трафика на хора се обърнаха Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи, Синди Дайер, дипломат за битка с трафика на хора към Държавния департамент на Съединени американски щати и доктор Кари Джонстън, специфичен представител и координатор на ОССЕ по битката с трафика на хора.
 
Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон поздрави България за присъединението към Шенген и открои приноса на България за нови правила в Европейски Съюз за предварителна защита на трафика на хора. " Благодаря на България и персонално на Мария Габриел за поддръжката това да се случи ", акцентира еврокомисар Йохансон.
 
 Национална конференция „ Превенция и битка с трафика на хора: положителни практики и устойчиви решения Национална конференция „ Превенция и битка с трафика на хора: положителни практики и устойчиви решения " Източник: Пресцентър на Министерство на външните работи
Синди Дайер изрази поддръжка за напъните на българското държавно управление да даде приоритет на битката с трафика на хора посредством образования на полицейски чиновници и съдействие с гражданското общество. " Подкрепяме водачеството на Мария Габриел в дейностите за предварителна защита на трафика на хора, отбрана на жертвите и наказателно гонене на причинителите ", съобщи тя.
 
Кари Джонстън поздрави България, че е измежду първите страни със основана и развита законодателна политика и институционална рамка за битка с трафика на хора. Като позитивен образец тя уточни тясното взаимоотношение с организации от гражданското общество като доверени сътрудници в използването на националния механизъм за ориентиране и подкрепяне на жертви на трафик.
 
В рамките на конференцията беше подписано и Споразумение за съдействие и финансовата поддръжка сред интернационалната неправителствена организация International Justice Mission (IJM) и НКБТХ. Част от дейностите, планувани в него, са профилирано образование и попечителство за органите на правоприлагането, гарантиране на непрекъсната грижа за жертвите посредством обезпечаване на обществена и правна помощ, продан на експертиза и положителни практики сред българските правоприлагащи органи и техните сътрудници от други страни.
 
" Създаването на коалиция от локални и интернационалните сътрудници ще способства за шерване на запаси, идентифициране на провокациите и съответен отговор. Днешната конференция е общо изпитание за последваща крачка напред – да потърсим отговори на провокациите, да очертаем стратегическа визия кои са задачите и целите ни, да предприемем ограничения за намиране на устойчиви решения ", заключи Мария Габриел.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР