Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще бъде

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще бъде
Коментари Харесай

Захариева заминава за Македония

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще бъде на посещаване в Македония на 15 и 16 юни. Днес тя ще посети детска градина в община Ново село и ще връчи подаяние - компютърна техника, за детското заведение. По-късно същия ден първият ни тапия т ще отпътува за град Струмица . Там Захариева ще участва на постановката „ Железния светилник “ на спектакъл „ Българска войска “ , която от началото на седмицата се показва в македонски градове. В програмата на вицепремиера са включени и срещи с представители на локалната власт в Ново село и Струмица. На 16 юни външният ни министър ще бъде в С копие за формалното разкриване на фестивала „ One Love Tour 2018 ”, който показва традициите на България и Македония и в него вземат участие едни от най-популярните реализатори на разнообразни стилове музика от двете страни.

Вчера министър председателят Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева отхвърлиха да се срещнат с македонския президент Георге Иванов , който дойде на посещаване у нас по покана на президента Румен Радев. За решението Иванов научи при идването си в България.

От пресцентъра на Министерския съвет аргументираха отхвърли с това, че държавното управление не желае да се намесва във вътрешните работи на прилежащата страна и не вижда смисъл да бъде употребявано във вътрешнополитическите диспути в Скопие. По-късно министър-председателят Борисов изясни, че с този акт е посочил отношението си към министър председателите на Македония и Гърция, които по думите му били храбри и виновни.

Тази седмица министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас реализираха консенсус по разногласието за името на западната ни съседка, като се стопираха на Република Северна Македония. Президентът Иванов отхвърля да подпише съглашението, като се аргументира, че процесът по водене на договарянията бил непрогледен, а срещата му със Заев и външния министър за показване на сделката бе с рекордната дълготрайност от две минути.

Решението на изпълнителната власт у нас да откаже среща с македонския президент провокира разнопосочни реакции. Македонският президент съобщи, че за това решение отговорност носи премиера, който бил освен българския министър-председател, само че и началник на страната, председателстваща Съвета на Европейски Съюз и по думите на Иванов с този жест Борисов не извършва целите си.-->

Българският президент Румен Радев пък изрази вяра целите ни за Западните Балкани " да не се свеждат единствено до обятия " и подсети, че " когато призоваваш други да водят разговор, ти самият не би трябвало да бягаш от него ". Очаквано от Обединените патриоти се чуха отзиви на утвърждение за решението на Борисов, а опозицията насочи рецензии.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР