Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе редица

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе редица
Коментари Харесай

Захариева в Токио: България и Япония задълбочават сътрудничеството си в редица области

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева организира редица срещи в първия ден от своето посещаване в Япония, на които двете страни показаха подготвеност да обменят специалисти в разнообразни области, да подкрепят Западните Балкани с съответни планове, да задълбочат съдействието си в образоването, културата, спорта и равнопоставеността на мъжете и дамите, оповестиха от Министерството на външните работи.

" България няма да не помни поддръжката от страна на Япония по време на прехода, с помощта на която бяха финансирани разнообразни планове на стойност над 1,4 милиарда лв. ", сподели вицепремиерът Захариева на срещата си с Шиничи Китаока, президент на Японската организация за интернационално съдействие.

" Искаме да продължим нашето съдействие с планове в Западните Балкани, фокусирани върху младежите и дребните и междинните предприятия ", добави тя.

" Вие сте сполучлив модел за доста страни, защото за относително къс интервал от адресат на помощи се превърнахте в донор ", посочи Шиничи Китаока. Той изрази подготвеност Японската организация за интернационално съдействие да продължи работа с България по разнообразни планове в Западните Балкани, отговарящи на Софийския дневен ред, признат от водачите от Европейски Съюз по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

През февруари т.г. се организира първата българо-японска самодейност по тематиката - семинар за Западните Балкани за предварителна защита на наводненията и отговора при тези бедствия, чийто съорганизатор бе Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи, а финансирането бе от Министерство на външните работи на България в границите на формалната помощ за развиване.-->

Екатерина Захариева и Шиничи Китаока разискаха и други области на бъдещо съдействие - образование на специалисти, Японската организация за интернационално съдействие координира политиката в региона на формалната помощ за развиване на Япония, както и разпределяне на преференциални заеми и безплатни помощи по линия на Японската банка за интернационално съдействие. Агенцията има над 1800 души личен състав, 97 задгранични представителства , работи по планове в 150 страни и е с бюджет от към 1 трилион йени (около 8,5 милиарда долара).

След 1989 година Агенцията е финансирала образование на 842 български специалисти в Япония, изпращане на 243 японски специалисти в България и над 200 доброволци, доставка на съоръжение, планове за техническо съдействие и проучвания.

За първи път представител на българско държавно управление бе признат и от губернатора на Токио. Постът се заема от дама - Юрико Койке, някогашен консултант на премиера по национална сигурност, някогашен министър на защитата и на околната среда. Сред целите й като губернатор са опазването на околната среда и устойчивото развиване на Токио, както и организацията на летните олимпийски игри Токио 2020. 

" Ние знаем, че България е мощна доста в гимнастиката и художествената гимнастика и се надяваме страната да се показа чудесно ", сподели госпожа Койке на срещата с вицепремиера Захариева. " Знам, че България е страна с доста мощни дами, които са показани на доста равнища в публичния живот. Вие сте на 18-о място в международната ранглиста за овластяване на дамите, Япония е по-назад и се надявам да научим доста от вас ", продължи тя.

" Сигурна съм, че игрите Токио 2020 ще бъдат доста сполучливи , поисквам триумф на всички спортисти, изключително на българските и японските ", сподели Екатерина Захариева. " България има доста какво да показа за ролята на дамите в политиката и в бизнеса ", подчертя тя.

Вицепремиерът напомни, че първата женитба на олимпийски игри сред спортисти е била в Токио през 1964 година - на Николай Проданов и Диана Йоргова, а техен кум става президентът на Международния олимпийски комитет Ейвъри Бръндидж.

Министър Екатерина Захариева се включи и в самодейността за разработване на медалите на олимпиада от метали, извлечени от остарели мобилни телефони. Тя и всички членове на нейната си делегация подариха остарели свои телефони за преработване, които ще бъдат употребявани за изработката на близо 5000 златни, сребърни и бронзови медали.

" В 45 учебни заведения в Токио децата учат неща, свързани с България, желаеме да задълбочим това съдействие ", съобщи още губернаторът на Токио и изиска да се усили и културният продан, изключително гостуването на разнообразни създатели от България. 

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе хазаин и на банкет в българското посолство, който постави началото на честванията на три годишнини в българо-японските връзки - 110 години от първите публични контакти, 80 години от установяването на дипломатически връзки и 60 години от тяхното възобновяване.

По време на приема, събрал дипломати и другари на България , министър Захариева награди петима японски жители за приноса им към страната ни - диригента Мицуйоши Оикава, музиканта фолклорист Широ Ишидзака, склуптора Масаджи Асага, почетния консул на България в Осака Юдзуру Хирано и водачът в посолството ни Теруаки Шиота, който от 36 години вози българските посланици в Страната на изгряващото слънце.

Министър Захариева организира и среща с тримата почетни консули на България в Япония, беседва с японски предприемачи, искащи да внасят артикули от България, както и с вложителите на най-голямата фабрика за произвеждане на японско суши в Европа, която се намира в Пловдив.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР