Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи опита

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи опита
Коментари Харесай

Първи сме в Европа по брой жени в ИТ сектора

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева показа опита на България в равнопоставеността на половете на Петата международна среща на дамите в Токио.

България е първа в Европа по брой дами, работещи в бранша на осведомителните технологии, посочи тя, акцентирайки, че делът им през 2017 година е 27%, при приблизително равнище за Европейски Съюз 17.2%, а измежду учените и инженерите в страната ни дамите са 53% ".

Вицепремиерът посочи положителното съдействие сред държавния и частния бранш, както и неналичието на предубеждения за мъжки и женски специалности у нас.

От своя страна някогашният президент на Чили и сегашен висш комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет цитира отчета на Световната банка " Жени, бизнес и законодателство 2019: десетилетие на промени ", съгласно който България е на едно от челните места измежду страните по тъждество на половете. За страната ни от 100 вероятни пункта показателят демонстрира 93.75. В 22 страни, измежду които е и България, са премахнали пречките пред работните места за дамите.

Захариева акцентира, че в света едвам 29 външни министри са дами, до момента в който в България тя е третата дама на този пост. Бачелет пък подсети и че актуалният и.д. президент на Световната банка Кристалина Георгиева е българка, както и някогашната директорка на ЮНЕСКО.

50,78 % от чиновниците в дипломатическата работа на България също са дами, като 18 от тях са ръководители на дипломатически представителства.

" Често обаче би трябвало да мотивираме дамите да порастват в кариерата. Имало е случаи, в които съм предложила посланически постове на дами от министерството, само че съм получавала отвод ", показа Екатерина Захариева. Така тя изясни тезата си, че не са нужни единствено законодателни ограничения за гарантиране равното отнасяне на двата пола.

" Понякога имаме всички законодателни гаранции за равнопоставеност, само че на процедура имаме още работа. 52% от популацията на Европа са дами, само че единствено една-трета от старт-ъп фирмите са благосъстоятелност на дами: това значи, че може би нямат елементарен достъп до финансиране и административна помощ ", сподели българският първи посланик. Комисар Бачелет удостовери думите й с опита си от Чили: става известно, че там има по-труден достъп до заеми за дами, макар че те са по-коректни в изплащането им.

На конференцията Захариева съобщи още, че във връзка с неравенството в заплащането България е над междинното равнище в Европа, като за континента разликата в заплатите на мъже и дами е към 14% за идентични длъжности.

На форума бе разисквано и по какъв начин обособените страни да доближат 40% присъединяване на дамите в обществени сдружения и в бизнеса. Според българския вицепремиер дамите и мъжете би трябвало да са показани даже поравно в фирмите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР