Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева определи изказването

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева определи изказването
Коментари Харесай

Захариева: Изказването на турския външен министър е неприемливо

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева дефинира изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу като извънредно недопустимо.
 Министерство на външните работи: Чавушоглу изиска диалог със Захариева, ние не позволяваме външна интервенция  Чавушоглу: Турция се намеси за поправките в българския закон за вероизповеданията
Пред публицисти в Минстерския съвет българският външен министът съобщи, че е подготвена да бъде изслушана в Народното събрание по тематиката и няма терзание да отговори на всички въпроси.

Днес следобяд в Министерството на външните работи Захариева ще има среща с турския дипломат в България.

В своя тирада външният министър на Турция съобщи, че Анкара се е намесила във връзка последните ремонти на Закона за вероизповеданията. Българското министерство на външните работи отхвърли изказванията и акцентира, че измененията са гаранция за равнопоставеност на всички регистрирани деноминации у нас.

Последните промени в закона, които бяха дефинитивно признати от Народното събрание през вчерашния ден, плануват разсрочването на насъбраните до края на 2018 година отговорности на всички вероизповедания с 10 години. На процедура обаче тази смяна е в изгода единствено на Главното мюфтийство, защото другите религии съвсем нямат данъчни отговорности, а неговите възлизат на малко над 8 млн. лева На първо четене, по предложение на Цветан Цветанов от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи, законът предвиждаше цялостното опрощаване на задълженията, само че след остра реакция от страна на обществото, те се отхвърлиха от този вид.

Захариева означи, че е учудена и извънредно недоволна от изявлението на турския външен министър, което по думите  не оказва помощ на другарските връзки, които имаме със страната. И се надявам да продължим да имаме с Турция, добави тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Екатерина Захариева уточни, че при нея като външен министър са идвали и от католическата вяра, те също са изказвали противоречие със Закона за вероизповеданията. Българската православна черква също имаше противоречие, добави тя и сподели, че сме самостоятелна страна и българският парламент взема решение какво да одобри.

Тя означи, че е имала телефонен диалог с външния министър на Турция по негово искане. Чавушоглу е изразил терзание, че Законът за вероизповеданията, който от година и половина се разисква в Народното събрание, е ориентиран против мюсюлманската вяра, а Захариева го опровергала. " Казах му, че законът не е ориентиран против нито една вяра и е право на българския парламент да се погрижи за това да финансира всички религии в България, тъй че да се усещат равни ", добави вицепремиерът.

По думите ѝ България също е търсила контакти за закони - да вземем за пример с Украйна за проучването на майчиния език, като търсенето на контакти за закони, които евентуално могат да нарушат права на малцинства, не значи интервенция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР