Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която разговаря

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която разговаря
Коментари Харесай

Захариева потвърди пълната подкрепа за сближаването на Армения с ЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която беседва в Ереван с премиера на Армения Никол Пашинян, удостовери цялостната поддръжка на България за доближаването на страната с Европейския съюз.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

„ Разчитаме на българската поддръжка с цел да създадем съдействието ни с Европейски Съюз по ефикасно “, сподели министър председателят Пашинян. „ По отношение на европейските въпроси ние сме най-силният ви глас. Съседи сме, разбираме ви по-добре, минали сме по пътя на промени, който вие минавате. Ние сме едни от най-силните гласове в Европейски Съюз по тематиката „ Източно партньорство “, както и по европейската интеграция на Западните Балкани “, съобщи Екатерина Захариева.

Външният ни министър приветства проектите на държавното управление на Пашинян за промени, прикани Ереван да употребява другите механизми, с които Европейски Съюз разполага за поддръжка на структурните промени и удостовери поддръжката на България за започването на визов разговор сред Армения и Европейски Съюз. „ По започването на визовия разговор имате нашата цялостна поддръжка. Той би трябвало да стартира допустимо по-бързо “, сподели Екатерина Захариева.Захариева удостовери цялостната поддръжка за доближаването на Армения с Европейски Съюз

Вицепремиерът на България открои упованията си визитата й да спомага за активизиране на контактите сред хората, търговията и вложенията и свързаността сред страните ни. Събеседниците бяха единомислещи, че сред страните ни няма открити политически въпроси.

Недостатъчните транспортни връзки бяха измежду централните тематики в диалога с арменския министър председател. Екатерина Захариева и Никол Пашинян се договориха държавните управления на двете страни да окуражат бизнеса за разкриване на директна самолетна линия сред България и Армения, както и да бъдат активизирани диалозите за основаване на транспортен кулоар Персийски залив – Черно море от Иран през Армения, Азербайджан, Грузия към България и Гърция.

„ Планираме да организираме среща на заместник-министри на превоза, с цел да дискутират по какъв начин да създадем транспортен кулоар сред Персийския залив и Европа. Надяваме се да подкрепите нашата концепция за образуване на такава среща и основаване на работна група, с цел да обсъдим тези хрумвания “, сподели Никол Пашинян. Екатерина Захариева изрази поддръжката на българската страна за образуване на такава среща.

В рамките на визитата си Екатерина Захариева беседва и със заместник-председателя на Народното събрание и съпредседател на парламентарната група за другарство Армения-България Вахе Енфиаджян. „ Сътрудничеството ни е на високо равнище. Ние сме добре показани в България. У вас арменците се усещат вкъщи си “, сподели Енфиаджян по време на срещата, на която участваха и всички депутати от групата за другарство с България.

На срещата с депутатите Екатерина Захариева акцентира и помощта, която България оказва за Армения по линия на помощта за развиване. За последните 3 години страната ни е отделила 700 000 лева за реализирането на разнообразни планове в Армения, които целят да допринесат за развиването на гражданското общество. Сред тях са план за развиване на дребните и междинните предприятия в Армения и женското предприемачество, поощряване на общественото включване посредством овластяване на девойките йезиди и други

Тема на диалога с арменските депутати бе и активизиране на деловите връзки сред София и Ереван, развиването на съдействието по линия на парламентите на двете страни и по линия на Организацията за Черноморско икономическо съдействие.

По рано денем в границите на визитата си Екатерина Захариева беседва и с външния министър на Армения Зохраб Мнакацанян. Подписани бяха и две съглашения – протокол за използване на Споразумението сред Европейски Съюз и Армения за реадмисия, както и междуправителствено съглашение за интернационален превоз и автомобилни транспорти.

Между България и Армения съществуват обичайно другарски връзки. 10 800 български жители имат арменски генезис. През 2018 година страната ни е посетена от 5371 арменски туристи, а 3084 български туристи са били в Армения. Стокообменът за 2018 година възлиза на 27,3 млн. $. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР