Вицепремиерът и министър на туризма проведе работна среща с Янко

...
Вицепремиерът и министър на туризма проведе работна среща с Янко
Коментари Харесай

Марияна Николова: Вече има постъпили 12 заявления за предоставяне на държавна помощ за туроператори

Вицепремиерът и министър на туризма организира работна среща с Янко Иванов, изпълнителен шеф на „ Балкан Холидейс Еър “.

Транспортът, и по-конкретно авиопревозвачите и туризмът, са тясно свързани браншове, като работата им рефлектира директно върху развиването на всеки от тях. В България повече от 2 месеца бяха спрени проведените туристически пътувания, а COVID-19 безусловно приземи аерофлота освен у нас, само че и на интернационално равнище, разяснява вицепремиерът Николова. И осведоми, че на летище Бургас от началото на годината до 27 септември спадът в пристигналите полети е 82%, а на летище Варна – понижението е от 60 на 100 по данни на Фрапорт.

Вицепремиерът напомни, че държавното управление утвърди отпущането на държавна помощ от 35 евро на седалка за чартърните полети с над 100 места, като от националния бюджет са заделени 55 млн. лева, а анализите демонстрират, че мярката ще докара до 400 хиляди нови туристи. В Министерството на туризма към този момент има постъпили 12 заявки за даване на държавна помощ за туроператори, които употребяват въздушни превозвачи с годен действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до България за туризъм. Очакваме ползата към мярката да нараства, като прогнозите ни са, че това ще подкрепи бранша през идния зимен сезон, само че и през 2021 и 2022 година Считам, че ще способства и за възстановяване положението на авиотранспорта, уточни министър Николова.

Ситуацията е такава, каквато в никакъв случай не е била, само че в този момент е моментът да стартира и реализацията на нови планове, разяснява господин Иванов. Той показа пред вицепремиера начинания, по които компанията работи за разширение на чартърната стратегия. По думите му значим фокус в активността им сега е създаване на линии към далечни дестинации като Индия и Китай, оповестиха от пресцентъра на министерството на туризма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР