Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова дискутира с представители

...
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова дискутира с представители
Коментари Харесай

Туроператорите искат Гаранционен фонд с държавно участие

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова дискутира с представители на туроператорите опцията за основаване на Гаранционен фонд с държавно присъединяване. Според сектора държавният дял би трябвало да е в размер на 69 милиона лв., като финансовият запас да е обезпечен при учредяването на фонда. Целта е средствата да бъдат употребявани за възобновяване на платените суми по неосъществени пътувания заради зародилата пандемия.

Министерството на туризма е подготвило и изпратило публично писмо с искане на мнение от Министерството на финансите, осведоми вицепремиерът. Тя посочи, че по отношение на правния механизъм за конструиране на подобен инструмент е нужна смяна в закон, в частност в Закона за туризма, като в хода на полемиката не са обсъждани въпроси, свързани с регламентирания все още инструмент за застраховане на отговорността на търговците на едро.

Министър Николова уточни, че от 8 февруари заинтригуваните страни ще могат да аплайват за държавната помощ от 51 млн. лева, като заявките ще се подават в Системата за ръководство на националните вложения (СУНИ). И добави, че на институционалната страница на Министерството на туризма към този момент са качени „ Насоки за кандидатстване за даване на безплатни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска активност, за компенсиране на загуби вследствие на епидемиологичния гърмеж от COVID-19 “.

Разбирам компликациите, които продължавате да изпитвате поради ограничавания потенциал на работа, породен от разпространяването на Ковид-19. Сами виждате, поставяме оптимални старания за поддръжка на бранша, като сме в непрестанен разговор както с представителите на бизнеса, по този начин и в държавното управление в търсене на най-хубавите решения, разяснява вицепремиерът.

По време на срещата представителите на бизнеса желаеха повече съответна информация по мярката, както и сложиха въпроси за периодите, в които ще се осъществя тя и финансирането ще стигне до фирмите. Те подчертаваха, че е значимо да се работи оптимално бързо, с цел да се помогне дейно на сектора.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР