Вицепремиерът и министър на туризма и министърът на икономиката Лъчезар

...
Вицепремиерът и министър на туризма и министърът на икономиката Лъчезар
Коментари Харесай

10 млн. лева подкрепа ще получат туроператорите и туристическите агенции

Вицепремиерът и министър на туризма и министърът на стопанската система Лъчезар Борисов  Лъчезар Борисов Лъчезар Борисов е роден през 1978 година в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „ Константин подписаха контракта за даване на средства по Оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 " (ОПИК), оповестиха от Министерството на туризма.

Европейското финансиране е в размер на 10 млн. лева и ще е в поддръжка на туроператори и туристически организации. Министерството на туризма е пряк бенефициент по програмата и подписването на днешния контракт дава опция за начало на даването на финансирането към крайните ползватели - туроператорите и туристически сътрудници в страната, се показва в прессъобщението.

Само месец и половина откакто поехме ангажимент да осигурим средства от еврофондовете за подкрепяне на сектора, можем да отчетем, че изпълняваме следващото си заричане, е декларирала вицепремиерът и е допълнила, че се чака до две седмици крайните получатели да имат опция да аплайват по схемата.

Надявам се оптимален брой туроператори и туристически организации да могат да се възползват от безвъзмездното финансиране, е коментирала още министър Николова. Тя е подчертала, че министерството ще продължи да работи за обезпечаване на средства за туристическия бизнес, който и през идната зима няма да може да разгърне капацитета си подобен, какъвто го познаваме.

Министър Лъчезар Борисов  Лъчезар Борисов Лъчезар Борисов е роден през 1978 година в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „ Константин е показал, че Министерството на стопанската система посредством Оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност " 2014-2020 година е подхванало към този момент редица дейности за справяне с последствията от пандемията, като е подкрепило хиляди български компании посредством процедурите за подкрепяне на микро-, дребни и междинни предприятия.

Предстои двете министерства да завършват текстовете на изискванията и да обезпечат техническия достъп за подаване на заявките посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН 2020). При началото на кандидатстването няма да е от голяма важност редът на подаване на плановите оферти, защото действителната стойност, която ще получат позволените претенденти, ще бъде равна на съразмерно разпределената стойност от 10 млн. лева по отношение на броя утвърдени планови оферти и осъществения общ оборот на всяко дружество за 2019 година, показват от Министерството на туризма.

Допустими ще бъдат разноски, осъществени за покриване на настоящите потребности на претендентите, както и за действен капитал. Те наложително би трябвало да бъдат осъществени след 1 февруари 2020 година и до крайната дата на осъществяване на плана.

Проектните оферти ще бъдат оценени посредством ИСУН 2020 не по-рано от 5 календарни дни след обявяване на изискванията за кандидатстване. Срокът за подаване на планови оферти се планува да бъде най-малко 5 календарни дни.

Всеки от претендентите би трябвало да съобщи в плановото предложение стойност до 10 на 100 от общия си оборот за 2019 година, само че не повече от прага на de minimis от 200 000 евро, или 391 166 лева Целта на процедурата е да се обезпечи действен капитал за справяне с последствията от COVID- 19 рецесията за български микро-, дребни и междинни предприятия, извършващи туроператорска и/или туристическа агентска активност по Закона за туризма. Срокът за осъществяване на плана ще бъде 18 месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР