Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа

...
Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа
Коментари Харесай

Процедурите за възлагане на обществени поръчки за нови влакове са открити

Вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев подписа документите за възлагане на публични поръчки за доставка на нов преносим железопътен състав, оповестиха от пресцентъра на министерството. 

Инвестицията се финансира с европейски средства по Плана за възобновяване и резистентност и с бюджетни средства. До момента в България не са подготвяни публични поръчки за преносим състав от сходен мащаб.

В процедурите за закупуване са заложени седем двуетажни мотриси, 35 едноетажни мотриси, 20 пуш-пул и 18 маневрени локомотиви.

В прогнозните стойности са включени с изключение на доставката, по този начин и 15-годишна цялостна поддръжка, която да подсигурява високо качество, безаварийност и непрекъснатост на пътническата услуга, както и образование на личен състав. 

Новият преносим състав значително ще усъвършенства подвижността на популацията посредством прекачване на пътуванията от самостоятелен към железопътен превоз и ще разреши да бъде предоставена съвременна, сигурна и удобна услуга за пасажерите по над 50% от дестинациите в страната.

Министерството на превоза и известията ще бъде притежател на преносимия състав.

Ползвател на влаковете ще бъде изпълнителят по идващия контракт за осъществяване на публични транспортни услуги с железопътен превоз. Начинът за даване на влаковете ще се реализира в сходство с европейското и националното законодателство, прецизират от министерството. 

Документациите за поръчките са оповестени на профила на купувача Министерството на превоза и известията в Централизираната автоматизирана осведомителна система „ Електронни публични поръчки “, както и на уеб страницата на формалния вестник на Европейския съюз.

По данни на заместник-министъра на превоза Красимир Папукчийски, изнесени в края на предходната година, вагонният състав на БДЖ е на междинна възраст 32 години. 

Снимката е илюстративна
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР