Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че пикът

...
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че пикът
Коментари Харесай

Асен Василев: Не очаквам инфлацията да мине 10% през тази година

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че пикът на инфлацията ще бъде през март и април. " Не чакам инфлацията да мине 10% през тази година, а да се движи в диапазона 5-7% до 8% “, сподели още той в изявление за.

Според него сега тя е в рамките на процент и половина - два от това, което е в еврозоната. " За идната година чакаме проинфлационна среда - и от ЕЦБ, и от федералния запас на Щатите беше сигнализирано. Наистина се движим в диапазон 5-6-7, най-много до 8% ", изясни Василев.

Използван е и закостенял метод при установяване на приходните параметри в проект сметката за тази година.

" Всъщност бюджетът, който внасяме, за първи път стъпва на действителни отчетни данни. Досега бюджетите постоянно са стъпвали на прогноза какво ще се случи към края на годината и на база на това прави бюджетът за следващата година ", разяснява Василев.

В момента са заложени доходи, които са относително консервативни, тъй като се регистрират растежът на стопанската система, инфлацията както и усъвършенстваната събираемост.

" Растежът е към 4,8 на 100. А инфлацията е заложена сред 5 и 6%. Дефицитът, който е очакван по бюджета, без коронавирус ограниченията, е 2,5%, с коронавирус ограниченията излиза към 4% ", добави министърът.

Г-н Василев разяснява и пенсионните осигуровки и даде обещание, че те няма да бъдат променяни. Неговото персонално мнение е, че би трябвало да се види какъв е приносът на всеки един човек за системата и на тази база да се дефинират пенсиите.

По отношение на данъчната система Асен Василев съобщи: „ Не планувам Данък добавена стойност да се понижи , продължаваме данъчната политика от предходната година “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР