Вицепремиерът и финансов министър за доставките на синьо гориво, инфлацията,

...
Вицепремиерът и финансов министър за доставките на синьо гориво, инфлацията,
Коментари Харесай

Асен Василев: При възможност ще поискаме изключение за ембаргото на руския петрол

Вицепремиерът и финансов министър за доставките на синьо гориво, инфлацията, съветския нефт
През България може да се транзитират към 20 милиарда куб.м газ за целия район.Поискали сме инспекция от няколко партньорски служби дружно с Национална агенция за приходите накъде са тръгнали парите от „Турски поток“, откакто е направено заплащането към „Аркад“.До средата на май ще употребяваме азерския газ и поддоставки от гръцкия пазарКакво в действителност се случи – „Газпром“ ли ни спря газа, или ние направихме по този начин, че той да бъде спрян, с цел да се отървем от зависимостта към Русия, като използвахме настояването за заплащане в рубли?
Нашият контракт с „Газпром“ ясно споделя, че би трябвало да се заплаща в долари. Дойде искане за заплащане в рубли. Поставихме въпроси, които са свързани с това, че ние губим надзор над доларите, преди да се удостовери, че заплащането е приключено, защото то е приключено, когато рублите се заверят по сметка. Също по този начин рублите се обменят по курс, над който нямаме безусловно никакъв надзор. И въпросът е без значение от курса дали заплащането ще се признае за приключено. Не получихме отговори. И по тази причина си направихме заплащането в долари. След което няколко дни по-късно то беше първо заверено по сметките на „Газпром“ и признато, по-късно върнато към нас. Така че ние изпълнихме всички условия по контракта. Ако „Газпром“ реши да извършва изискванията по контракта, няма никакъв проблем това да се случи, той не е преустановен..

Така че българското държавно управление под никаква форма не е казвало на „Газпром“ „спрете ни газа“, не сме отказвали да изпълняваме контракта и не сме нарушавали каквито и да е условия. Условията бяха много жестоко едностранно нарушени от съветската страна, за което ние сега работим по арбитраж и сме подали към Европейската комисия искане да се прегледа корист с господстващо състояние на пазара.
Обсъждано ли беше в обединението решението дали да се отваря сметка в рубли?
Обсъждано е на Министерски съвет на оперативно съвещание.
Изглеждаше, че държавното управление е готово за този акт. И за първи път българската страна се оказа готова за спешна обстановка. И оттова идва чувството, че вие сте очаквали прекъсването на газа.
Всъщност на Министерски съвет беше разисквано тъкмо това, което ви описах – че ще желаяме уточнения и че в това време ще си платим в долари, както е по контракт. Иначе, що се отнася за едностранно прекъсване на газа, подготовката върви още от февруари месец, както нееднократно съм споделял, защото имаше вид Европейският съюз да наложи наказания, имаше вид Русия много по-рано едностранно да спре газа. Така че трябваше да бъдем подготвени за този сюжет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР