Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев очерта основната финансова рамка

...
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев очерта основната финансова рамка
Коментари Харесай

Бюджет 2022: Пари за здраве, образование и заплати

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев очерта главната финансова рамка и детайлности за Бюджет 2022 на специфичен брифинг пред медиите. 

" Днес стартират съгласувателните процедури по бюджета. Той към този момент е изпратен на обществените сътрудници. Очакваме в границите на идната седмица съгласувателните процедури да завършат, след което на 31 януари да бъде импортиран в Народното събрание ", изясни Василев и добави:  " Голяма част от политиките, които желае да води това държавно управление, няма по какъв начин да бъдат заложени и устойностени в този бюджет, тъй че имаме планувана актуализация в средата на годината. В този бюджет са заложени политики, които могат да бъдат устойностени все още и са основни за министерствата ". 

По думите му, философията на този бюджет е много по-различна от това, което е виждано досега . " Това не е бюджет, който се пробва да изглади икономическия бизнес цикъл. Това е бюджет, който се пробва, и се надявам да реализира, трайна смяна в параметрите и в траекторията на икономическия напредък на страната ", уточни той. 

Министър Василев очерта три съществени акцента на Бюджет 2022:

♦ Значително повишаване на финансовите вложения , които държавното управление прави освен със средствата от Европейски Съюз, само че и от националния бюджет;

♦ Значително повишаване на вложенията в хората, тъй като това е ключът към икономическия растеж;

♦ Социална правдивост посредством подсигуряване, тъй че всички български жители да имат идентичен стандарт на живот;

И даде детайлности в конкретика за цифрите: " В този бюджет на стопански напредък е заложен растеж на Брутният вътрешен продукт от 4.8% , което е с към 1.2% повече от растежа тази година. Заложено е понижение на безработицата и недостиг от 2,5% без Коронавирус ограниченията, с Коронавирус ограниченията - 4.1%. Няма по какъв начин да има напредък, без да влагаме в хората и финансовата конструкция. По този мотив е планувано удвояване на финансовите структури от 2,9% до 5,8% от Брутният вътрешен продукт. Има 30% растеж на финансовите вложения в общините. Бюджетът на БДЖ и НКЖ доближава 663 млн. лева Има в допълнение 1 милиарда 671 млн. лева за Републиканската пътна мрежа, с което бюджетът на АПИ доближава до над 2.4 милиарда лева Има 178 млн. лева за финансови вложения в лечебни заведения, спортни площадки, 70 млн. за детски градини, възобновяване на концертни зали, музеи, галерии, опери, театри ", изясни министър Василев. 

Предвиждат се вложения в детското опазване на здравето, спомагателни дотации за разнообразни лечебни заведения и такива в отдалечени райони , които не могат да се устоят единствено през Здравната каса, усилват се и средствата за донорство и трансплантация на стволови кафези.

13 милиона лв. ще се влагат в безвъзмездни детски ясли от 1 април , като 1125 лева е междинната прехрана на дете. 280 милиона лв. в допълнение ще отидат за доболничната помощ. 23 милиона лева се дават за финансиране на здравно обслужване в здравните кабинети на учебни заведения, ясли и детски градини. 

Учителските заплати се резервират на равнище 125% от междинната работна заплата, което означава допълнително 315 милиона лв.. 16 милиона се дават за подмомагане на храненето, с цел да имат естествени закуски децата.

70 милиона лв. се отпускат за изграждане и разширение на детски градини , а 85 милиона лв. се дават за безвъзмездни детски градини за всички деца от 1 април. Родителите, които нямат опция да запишат децата си там, ще има обезщетения, даде обещание отрасловият министър.

Очаквайте още детайлности!

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР