Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна за първи път официално с

...
Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна за първи път официално с
Коментари Харесай

Подготвя се посещение на премиера Бойко Борисов в САЩ

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна за първи път публично с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео във Вашингтон. Положителни вести по отношение на отпадането на визите към този момент няма, само че пък за началото на идната година се приготвя посещаване на премиера Бойко Борисов в Съединени американски щати, оповестява БНР.

Основните акценти в разговора са били свързани с продължаването на стратегическото партньорство между София и Вашингтон.

Министър Захариева е повдигнала въпроса с безвизовия режим, но засега ситуацията остава без промяна. Единствените мерки, които могат да се вземат са за по-доброто информиране на българските граждани, които кандидатстват за визи.

" САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата “, заяви Захариева.

Ситуацията на Балканите също е била сред фокусите на двустранната среща. По думите на българския външен министър, Помпейо е оценил високо подкрепата, която България оказва на съседите си от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС и НАТО.

Разговорите относно военното сътрудничество между София и Вашингтон продължават в посока развитие на програмата за съвместни тренировъчни мисии, както и на цялото сътрудничество в рамките на НАТО. Първите дипломати на България и САЩ са обсъдили и ситуацията в Близкия Изток и по-конкретно продължаващата война в Сирия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР