Вицепремиерът бе категорична, че България подкрепя визията на Австрия, че

...
Вицепремиерът бе категорична, че България подкрепя визията на Австрия, че
Коментари Харесай

Мария Габриел: Присъединяването ни към Шенген ще направи контрола...

Вицепремиерът бе безапелационна, че България поддържа визията на Австрия, че Шенгенското пространство би трябвало да се приспособява към новите действителности. Габриел уточни, че тематиката за Шенген е обвързвана с двустранните връзки сред София и Виена от позиция на развиването на бизнес връзките и на туризма.

 

България и Австрия имат обичайно положителни, прагматични и продуктивни двустранни връзки, акцентира българският външен министър.

 

" Много съм радостна да видя, че има политическа воля за по-нататъшното развиване на двустранните връзки в интерес на нашите бизнеси и на нашите жители ", добави Габриел.

 

Както вицепремиерът, по този начин и Шаленберг се концентрираха върху събитието, че Австрия е вторият по величина задграничен вложител в България.

 

Австрийският външен министър Александър Шаленберг от своя страна съобщи, че България се „ движи в вярната посока “ за присъединение в Шенген, само че съгласно него има доста провокации в Шенгенското пространство, защото доста от страните връщат назад граничния си надзор. По думите му България би трябвало да постави още старания в охраняването на външните граници на Европейския съюз, а ветото на Австрия не е персонално ориентирано към България или Румъния.

 

Шаленберг сподели още, че Австрия е обградена от страни членки или асоциирани страни към Шенгенското пространство и все пак продължава да има най-големия дял претенденти за леговище в Европа. Австрийците обичат Шенген, само че остават с усещането, че сега системата не действа и не им дава възприятието за сигурност, от която се нуждаят, счита той.

 

Мария Габриел показа, че с Шаленберг са разискали също така Украйна и въпроса с разширението на Европейски Съюз.

 

" Нашето взаимно обръщение е, че солидарността и единството на европейското семейство не са даденост, а се пазят в сложни времена. Продължаваме да поддържаме Украйна и ще я поддържаме толкоз дълго време, колкото е належащо ", увери българският министър на външните работи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР