Вицепремиерът Асен Василев разбуни духовете по време на дебатите за

...
Вицепремиерът Асен Василев разбуни духовете по време на дебатите за
Коментари Харесай

Асен Василев: Икономическата философия на ГЕРБ е Да го д***т бедните

Вицепремиерът Асен Василев разбуни духовете по време на дебатите за вота на съмнение, като упрекна ГЕРБ в " нескопосани претекстове " против финансовата му политика и саркастично разказа икономическата философия на партията на Бойко Борисов с думите " Да го д***т бедните ".

" Знам, че е политически комфортно да се приказват нелепости, само че в случай че желаеме да имаме стопански спор за това по какъв начин по-добре да се ръководи рецесията, ние сме отворени във всеки един миг за този спор. Това, което аз слушам, не е предложение по какъв начин по-добре да се ръководи рецесията и по какъв начин хората, които са най-силно ударени от инфлацията, да бъдат предпазени. Това, което слушам, са популистки лозунги и икономическа философия, която е " Да го д***т бедните ". Това е икономическата философия, която проповядвате - да не усилваме пенсиите поради фискалната непоклатимост, да понижим бюджетния недостиг, с цел да няма пари нито за вложения, нито за учителите, нито за лекарите, нито за обществените стратегии. Такава икономическа политика няма да се води - вие я водихте в последните 12 години и постигнахме най-голямото разделяне на небогати и богати в Европа. Това заварваме в тази страната, това е повода 400 000 индивида да изоставен страната ", сподели Асен Василев по време на дебатите, с което предизвика остри реакции от ГЕРБ и от " Възраждане ".

Василев отхвърли претекстовете на Кирил Ананиев (ГЕРБ) за това, че кабинетът е довел страната до " висок недостиг, напредък на вноса, заробващ дълг и фискалният запас на сериозния най-малко "

Василев уточни, че дефицитът не е изменен от равнището, гласувано в Бюджет 2022 преди няколко месеца. Растеж на вноса има поради повишаването на горивата, което той уточни, че е неизбежно разследване.

" Добре е обаче, че износът пораства много. Даже когато махнем резултатът на инфлацията, той пораства с 20%. Расте във всички стокови групи. Износът пораства не поради вашата опорка за износа на оръжия, а пораства във всички сфери на стопанската система ", сподели той.

Колкото до дълга: " Ние заварихме дълг от 31,218 мрлд. лева Към момента дългът е 30,462 милиарда лева, или той е понижен. Ако дългът, който имаме сега, е заробващ, то значи вие сте заробили страната. Но той не е заробващ, тъй като България продължава да има третия най-нисък дълг/БВП в Европейски Съюз - 25% при оптимално възможно равнище от 60% по Маастрихтските критерии. Хърватия беше призната в еврозоната с 80% дълг към Брутният вътрешен продукт. И Хърватия ли е заробена? Германия има над 100% дълг/БВП. И Германия ли е заробена? Дългът е невисок и се дължи на дълговата политика, която и вие сте провеждали в България. Тази политика може бъде поздравена в аспекта ѝ, че е държала главните параметри на страната ниски. Дали ниските параметри си заслужават? Моят отговор е не. Тези ниски параметри в композиция с голямото количество обири на обществен запас са повода да нямаме пътища и лечебни заведения, лекарите ни да са в чужбина, да нямаме обикновено обучение, а 1,5 млн. пенсионери бяха под линията на беднотия, когато ги заварихме. Сега към този момент не са ", сподели още той.

Изказването на Василев беше последвано от апел на Цончо Ганев от " Възраждане " към ръководителя на Народно събрание Мирослав Иванов да не позволява министрите да употребяват " цинизми " от трибуната на Народното събрание.

Искрен Митев от Политическа партия репликира Ганев, че цинизъм е да не се поддържа актуализацията на бюджета, " когато казваш, че си за българския народ ". Изявлението му донесе забележка от страна на Иванов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР