Вицепремиера Сандов отмъщава на колегата си Гроздан Караджов за това,

...
Вицепремиера Сандов отмъщава на колегата си Гроздан Караджов за това,
Коментари Харесай

Сандов си отмъщава на Гроздан Караджов

Вицепремиера Сандов отмъщава на сътрудника си Гроздан Караджов за това, че министъра на районното развиване на два пъти скастри сътрудника си от екологията за неговата интервенция къде и по какъв начин да се прокарват автомагистрали.

Народното събрание под натиска на вицепремиера Сандов, одобри на първо четене изменение на Закона за запазване на околната среда. Гласуваните промени възвръщат обжалването на две правосъдни инстанции на Оценките за влияние върху околната среда/ОВОС/, Екологичните оценки и Оценките за съгласуемост за зоните в Натура 2000 за инфраструктурните обекти от национално значение. Решението е учудващо, тъй като по този метод ще се даде опция на недобросъвестни лица и неправителствени организации, посредством дълги правосъдни процедури да бавят или да провалят планове за автомагистрали мостове, тунели, пътища, софийското метро и редица други.

Преди няколко години,тогавашните ръководещи, с цел да прекратят този тип злоупотреби и ускорят процедурите по утвърждение на Оценка на въздействието върху околната среда на обектите от Национално значение, позволиха само за тях обжалването да е на една правосъдна инстанция. За частните и общински планове обжалването остана на две инстанции. Тази мярка имаше позитивен резултат и по този начин стана допустимо по-бързо утвърждение на плановете за създаване на автомагистрали, обходни пътища, тунела под Шипка и софийското метро.

Връщането на двуинстанционното обжалване на Екологичните оценки на плановете ще докара до съществено закъснение на всичките инфраструктурни планове декларирани от новото Правителство. В страната има регистрирани стотици неправителствена организации, които са трансформирали правата си за обжалване в доста рентабилен бизнес. Те доста добре владеят всички способи за бавене на делата и до момента в който не извлекат финансова или друга полза не се отхвърлят.

Много тежко ще бъде на Министерството на районното развиване, тъй като то ще бъде най-сериозно наранено от тези промени в случай че минат и на втора инстанция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР