Вицепемиерът Томислав Дончев призова синдикатите и работодателите да бъдат малко

...
Вицепемиерът Томислав Дончев призова синдикатите и работодателите да бъдат малко
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Нека да не създаваме сами тенденция за вдигането на цените

Вицепемиерът Томислав Дончев прикани синдикатите и работодателите да бъдат малко по-обрани, когато вършат мнения за растеж на цените, тъй като пазарът постоянно реагира в режим на самосбъдващо се знамение. Дончев разяснява това по време на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, на което се разискват проблеми в енергетиката. По време на съвещанието синдикати и работодатели показаха, че е допустимо да има растеж на цените на артикули в разгара на зимния сезон, поради цените на енергийната борса.

Ако желаете всички дружно да приказваме, че цените ще се вдигнат и давам обещание, че те ще се вдигнат, сподели Дончев. Нека да не сътворяваме сами наклонност, прикани вицепремиерът, представен от Българска телеграфна агенция.

Томислав Дончев означи, че направил ретроспективен разбор на цените на разнообразни хранителни артикули и като се изключат пшеницата, хлябът и брашно, където има скок номинално с 20 стотинки на пазара на дребно и на едро, който в проценти е към 13 на 100, сходен растеж не се следи във връзка с другите артикули. По отношение на редица позиции има дори спад, като за яйцата спадът е над 25 %, свинското месо пада с 3,8 на 100 в края на годината, добави вицепремиерът. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров акцентира, че единственото проучване, което се прави по тематиката, е това на КНСБ за издръжката на живота и то дава най-реалната картина. По думите на Димитров от проучването е ясно, че цените на съществени хранителни артикули като самун и мляко порастват и това се отразява на хората.

Томислав Дончев изиска още работодателите и синдикатите да му дадат лист с предприятията, които са затворили вследствие на високите сметки за електричество. Той уточни, че желае да ги обследва и да ревизира каква е повода, в това число каква е енергийната активност на производството, финансовото положение, мениджмънт. В момента проучваме по какъв начин ще се трансформират разнообразни браншове в резултат на повишение на цената на труда, желая на микроикономическо равнище да направя и детайлно проучване на тези предприятия, добави Дончев във връзка казаното от синдикати и работодатели, че предприятия затварят. В отговор на декларираното от вицепремиера, ръководителят на АИКБ Васил Велев сподели, че е подготвен още в този момент да даде този лист.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР