Вицепемиерът Томислав Дончев призова синдикатите и работодателите да бъдат малко

...
Вицепемиерът Томислав Дончев призова синдикатите и работодателите да бъдат малко
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Не спекулирайте вербално с цените, пазарът ви слуша

Вицепемиерът Томислав Дончев прикани синдикатите и работодателите да бъдат малко по-обрани, когато вършат мнения за растеж на цените, тъй като пазарът постоянно реагира в режим на самосбъдващо се знамение.

Дончев разяснява това по време на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, на което се разискват проблеми в енергетиката. По време на съвещанието синдикати и работодатели показаха, че е допустимо да има растеж на цените на артикули в разгара на зимния сезон, поради цените на енергийната борса.

Ако желаете всички дружно да приказваме, че цените ще се вдигнат и давам обещание, че те ще се вдигнат, сподели Дончев. Нека да не сътворяваме сами наклонност, прикани вицепремиерът.

Томислав Дончев означи, че направил ретроспективен разбор на цените на разнообразни хранителни артикули и като се изключат пшеницата, хлябът и брашно, където има скок номинално с 20 стотинки на пазара на дребно и на едро, който в проценти е към 13 на 100, сходен растеж не се следи във връзка с другите артикули. По отношение на редица позиции има дори спад, като за яйцата спадът е над 25 %, свинското месо пада с 3,8 на 100 в края на годината, добави вицепремиерът. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров акцентира, че единственото проучване, което се прави по тематиката, е това на КНСБ за издръжката на живота и то дава най-реалната картина. По думите на Димитров от проучването е ясно, че цените на съществени хранителни артикули като самун и мляко порастват и това се отразява на хората.

Томислав Дончев изиска още работодателите и синдикатите да му дадат лист с предприятията, които са затворили вследствие на високите сметки за електричество. Той уточни, че желае да ги обследва и да ревизира каква е повода, в това число каква е енергийната активност на производството, финансовото положение, мениджмънт. В момента проучваме по какъв начин ще се трансформират разнообразни браншове в резултат на повишение на цената на труда, желая на микроикономическо равнище да направя и детайлно проучване на тези предприятия, добави Дончев във връзка казаното от синдикати и работодатели, че предприятия затварят. В отговор на декларираното от вицепремиера, ръководителят на АИКБ Васил Велев сподели, че е подготвен още в този момент да даде този лист.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР