Витрина за 90-годишнината от рождението написателя и преводач Димитър Инкьов

...
Витрина за 90-годишнината от рождението написателя и преводач Димитър Инкьов
Коментари Харесай

Витрина за 90-годишнината на Димитър Инкьов подреди библиоте...

Витрина за 90-годишнината от рождението написателя и преводач Димитър Инкьов подреди Регионалната библиотека „ Христо Смирненски “ в Хасково. Мини изложбата в залата на заемния отдел включва негови книги от фонда на библиотеката, както и материали, посветни на живота и творчеството му.



Димитър Инкьов, прочут повече с креативния си псевдоним Велко Верин, е роден на 10 октомври 1932 година в Хасково. Учи театрознание във ВИТИЗ в София. В продължение на 10 години работи като редактор в списание „ Наука и техника за младежта “, сътрудничи и на вестник „ Стършел “, списание „ Авто-мото “. През октомври 1965 година напуща България и се открива в Мюнхен. През лятото на 1966 година стартира работа като коментатор в радио „ Свободна Европа “.



През 1973 година стартира да написа детски разкази на немски език. През 1974 година излиза от щемпел първата му книга „ Куклата, която искаше да си има бебе “, оповестена за бестселър на годината, преведена на 16 езика. Негови творби са част от учебници по литература за началния курс в Германия, Австрия, Швейцария и други. Издава над 80 детски книги, които са преведени на десетки езици. Наричан е " европейски занаятчия на детската прозаичност ".

От 2000 година Димитър Инкьов е лекар хонорис идея на НАТФИЗ. Почина в Мюнхен на 24 септември 2006 година

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР