Витоша започва от прага на моята врата. Най-милите ми спомени

...
Витоша започва от прага на моята врата. Най-милите ми спомени
Коментари Харесай

Супермаратонът на Витоша: разказът за приключението на алпиниста Дойчин Боянов

„ Витоша стартира от прага на моята врата. Най-милите ми мемоари от детството са по какъв начин взимахме кабинковия въжен превоз и се качвахме да си играем в региона на Боянския водопад. Имахме детство – премеждие.
 Супермаратон с над 15 типа спорт на Витоша
Винаги съм си мислил какъв брой доста неща може да прави човек на Витоша – в един ден съм се катерил и съм влизал в пещерите край село Боснек. И съм фантазирал. В един миг тази фикция се оформи като концепция, само че не ми идваше кураж, може би нямаше и избран смисъл. “

Кураж и смисъл Дойчин Боянов намира в превръщането на планината Витоша в налична за хора в неравностойно състояние. Търсейки информация за границите на планината и наличните направления, алпинистът попада на уеб страницата на Природен парк „ Витоша “ и схваща за самодейността за построяването на спортна алея за хора с увреждания. Тя стартира от акцията на „ Райфайзенбанк “ „ Избери, с цел да окажеш помощ “ през есента на 2017 година, към нея се причисляват компании и организации, сътрудник е и Националната спортна академия.

Идеята да се посвети спортно събитие на построяването на център за хора със усложнен достъп, а и освен на едно място, а да създадем планината налична за тях, с цел да могат да се радват, осмисли всичко, споделя Бойчин, който през днешния ден описа за претърпяното.

Спортното събитие е щафетен супермаратон, при който планината да бъде обиколена с повече от 15 типа спортни действия в компанията на известни спортисти и хора с увреждания за денонощие. Целта е привличането на хора, които да дарят левче (с SMS с текст DMS VITOSHA), по-голяма сума по сметка или да подарят оборудване за някоя от плануваните за създаване площадки.

Идеята е да към съществуваща обиколна алея в местността " Игликина поляна ", където има паркинг и чешма, да се създадат островчета, където да са разположим оборудванията. Само те костват 18 800 лв., а дружно с площадките за деца, разходът отива към 50 хиляди

Речено – сторено.

Маратонът стартира в среднощ на 14 април със скоростно изявление от Княжево до Копитото. „ Мястото, където и аз, и Боян (Петров – бел. ред.), като княжевци, сме упражнявали, което ни води по пътя към най-високите върхове на планетата “, споделя Дойчин.

Следва шосейно колоездене с спечелилия в обиколката на България по колоездене Евгени Балев до ски-център „ Офелиите “. Оттам Дойчин и Илко Илиев (планинско колоездене), нееднократен първенец на България в дисциплините XCO и XCM, Masters се спускат до язовир „ Студена “. Няма 3 ч. сутринта, само че там към този момент там ги чака международната и европейска шампионка по кану-каяк Станилия Стаменова . Двамата с Дойчин минават към 3 км през язовира, а идващият му сателит е Антония Григорова – участничката ни в три зимни олимпиади, национална състезателка по ски-бягане и насочване, в чиято биография е записан връх за скоростно прекосяване при дамите от връх Ком до нос емине (2017). Заедно пробягват към 4 километра през планинския релеф до землището на село Боснек и там Антония предава Дойчин на водача Росен Касабов от клуб „ Адреналин “, който преди зазоряване издигат светещ въздушен балон. С него полита Иван Кожухаров , който преди близо 30 година пострада при катерене в Алпите, споделя Дойчин. Следващото премеждие е навлизане в Духлата – най-дългата пещера в България. Дойчин влиза дружно с най-изявения български спелеолог с връх в проникването и проучването на най-дълбоката бездна в света – „ Крубер-Вороня “ в Кавказ Теодор Кисимов . Велосипед е идващото транспортно средство, а спътникът на хендбайк е Влади Гюров . Двамата подкарват към село Чуйпетлово, където Дойчин сменя велосипеда с езда. Конете водят него и Кристияна Маринкова до връх Ярловски Купен, а там го чака Никола Калистрин .

Това беше трогателен миг за мен, тъй като той е и мой студент в НСА, нееднократен народен първенец по ски алпинизъм, член на националния тим на България, споделя Дойчин.

Двамата стигат до основата на Голям Резен и оттова алпинистът изкачва върха с първия българин, изкачил световноизвестната скално-ледена игла Серо торе в Патагония Мартин Маровски . Достигат Черни връх.

Емблематично място. Там през 1895 година Алеко Константинов слага основите на туристическото придвижване в България, напомня Дойчин. Там го посрещат сътрудниците му за сектора от Планинската избавителна работа.

Ред е на новото предизвикателство, което Дойчин разказва като „ фантастично политане и полет “ с професионалния акробатичен парапланерист с голям брой върхове, практикуващ скокове BASE и полети с костюм-крило, Веселин Овчаров . Кацат на няколко метра от шейната с кучешкия впряг и състезателите на „ Мъшинг клуб България “, а за алпиниста последвалата работа с животните е „ превъзходна “.

Слизат в региона на Комините, където го чака един от сътрудниците му в доста планове – Николай Петков, най-изявеният български катерач и планинар, с голям брой премиерни направления по света и у нас, който е и зам.-председател на Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА).

„ Впечатляващ състезател, който практикува катеренето във всичките му разновидности, със забележително спортно дългоденствие “, разказва го Дойчин.

Правят нанагорнище по Големия винкел, а с Дизела (Кирил Николов) изминават към 3 км и половина до хижа „ Момина канара “. Там с Румен Радев – главен координатор на плана – доближават Боянския водопад.

В този миг се развихря гръмотевична стихия. След нея Дойчин се насочва самичък към кв. Бояна. Вече се разсъмва, светлината нахлува през преди малко раззеленилата се гора, а от листата се отцеждат големи капки.

“Беше вълшебно. “

Спътник за последната права е Илко Илиев. Двамата приключват маратона в 20 ч пред паметника на Алеко Константинов в „ Княжево “.

По всички точки от маршрута има специалисти от Природен парк „ Витоша “, които приканват туристите да се включат в акцията „ Избери, с цел да окажеш помощ “ за създаване на алея за спорт за хора с увреждания.

До участниците е и Стела Енев а – параолимпийски първенец в дисциплините мятане на диск и подтикване на гюле, която е и лице на акцията.

Инициативата не приключва с края на маратона маратона. Набирането на средства продължава, с цел да може замисленото да се извърши до дъно и да се изградят всички площадки за хора с физически увреждания, да се обезпечи достъпът им с съответен превоз, да се изградят рампи. В сегашната самодейност са събрани към 6000 лв.. Те стигат за едно оборудване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР