Витоша е ценен природен актив в зелената система на София.

...
Витоша е ценен природен актив в зелената система на София.
Коментари Харесай

Кирил Вътев иска да се броят автомобилите към Витоша

Витоша е скъп естествен актив в зелената система на София. Това съобщи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов след днешната кръгла маса на тематика " Спорт и туризъм на територията на Природен парк " Витоша ", проведена от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

Той увери, че има сериозен политически и цивилен ангажимент да се откри решение по едно и също време за развиването и за опазването на планината.

Попов напомни, че търсенето на решения за ръководството на Природен парк " Витоша " е от 2014 година

По негови думи Министерство на околната среда и водите работи с администрацията на Природен парк " Витоша " и до април ще има рекомендации по  за да има обновена версия и публично разискване по нея.
 7 естествени парка у нас нямат обновен или никакъв проект за ръководство
7 естествени парка у нас нямат обновен или никакъв проект за ръководство

Одит на Сметната палата откри сериозен последователен проблем

Екоминистърът акцентира, че развиването на Витоша не е единствено един въжен превоз , а модернизирането на туристическата и спортната инфраструктура ще изисква голям веществен и финансов запас.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който също взе присъединяване в кръглата маса, също означи, че проектът за ръководство на парк " Витоша " не е обновяван от 2005 година, а актуалният е импортиран към Министерство на околната среда и водите за координиране.

Плановете за ръководство на естествените паркове се одобряват с решение на Министерския съвет, а тяхното осъществяване се разпорежда на Изпълнителната организация по горите, разясни министърът. Той показа като вероятни решения Природен парк " Витоша " да се трансформира в зона за стабилно развиване на спорта и туризма, да бъде регламентиран достъпът до територията на парка, да бъде инсталирана автоматизирана система за следене и преброяване на автомобилния поток , да бъде самостоятелен буферен паркинг, а също да се усилят вложенията за поддръжка на алейната и пътна мрежа.

Вътев уточни, че с цел да се управлява достъпът на пътни транспортни средства до територията на парка целогодишно, би трябвало да бъдат построени пунктове на методите към м. " Златни мостове " и м. " Алеко " в кв. " Бояна " и кв. Драгалевци ".
 Разработват цялостна визия за развиване на парк
Разработват цялостна визия за развиване на парк " Витоша "

Забранява се строителството на нова леглова база

Според него контролът на употребяваните средства за зимно разчистване на пътищата в планината следва да се усъвършенства, да се възвърне въженият превоз в планината, а рисковите здания да бъдат реновирани или отстранени.

Министърът на туризма Зарица Динкова пък акцентира, че министерството поставя непрекъснати старания за възстановяване на сигурността на туристите в естествена среда. В тази връзка е основана работна група с представители на всички заинтригувани страни както от държавния, по този начин и от неправителствения бранш, чиято задача е да създаде регулаторна рамка за основаването, маркирането и поддръжката на пешеходните направления и маршрутите за планинско колоездене в България.

Динкова акцентира, че природата е главният запас за развиване на туризма и по тази причина салдото може да бъде заплашен, в случай че в най-кратки периоди не бъде създаден и признат обновен План за ръководство на Политическа партия " Витоша " с ясни цели, граници на развиване и задължения на всички заинтересовани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР