Витолд ВашчиковскиУкраинското външно министерство извика полския посланик Ян Пекло във

...
Витолд ВашчиковскиУкраинското външно министерство извика полския посланик Ян Пекло във
Коментари Харесай

Украйна се разсърди на Полша, че „няма да влезе в Европа заедно с Бандера“

Витолд Вашчиковски

Украинското външно министерство извика полския дипломат Ян Пекло по отношение на изказването на външния министър на Полша Витолд Вашчиковски, че „ Украйна няма да влезе в Европа дружно с Бандера “, заяви късно нощес на своя уебсайт Министерство на външните работи на Украйна.
На полския посланик е било декларирано, че Украйна приема с отчаяние думите на полския министър в изявление за сп. wPolityce, оповестено на 3 юли. „ Беше маркирано, че точно украинският народ заплаща доста висока цена с живота на стотици свои най-хубави представители за самостоятелност, за цивилизационен избор на развиване, а също, с цел да не допусне на територията на Полша и други страни от Европейски Съюз съветски войски “, се споделя в известието. Преди това украинският дипломат във Варшава Маркиян Лубкивский съобщи,че такива изявления вредят на връзките сред двете страни, и дефинира думите на полския министър като несвоевременни, тъй като по негово мнение Украйна през днешния ден „ противостои на съветския агресор “ и пази своята територия и Европа от „ съветско настъпление “. Украинската страна акцентира, че оценката на историята е работа на историците.
Полският министър Вашчиковски съобщи в изявлението си при започване на седмицата, че Варшава има намерение по всякакъв начин да препятства пълноценната интеграция на Украйна в Европа, до момента в който сред двете страни остават исторически разногласия. Полша се възмущава най-вече от култа в Украйна към личността на Степан Бандера – един от създателите на Организацията на украинските националисти (ОУН), виновна за всеобщите убийства на поляци през 1942-1945 година в региона Волиния, Северозападна Полша. „ Най-зле стоят историческите въпроси. Нашето обръщение е доста просто: вие няма да дойдете в Европа с Бандера “, съобщи министърът. „ Казваме това и на всеослушание, и безшумно. Повече няма да повторим грешките от 90-те години, когато не завторихме редица въпроси с Германия и Литва. Имам поради ситуацията на полските малцинства в тези страни “, изясни Вашчиковски. По неговите думи Варшава ще упорства Украйна да почисти всички отворени въпроси, „ преди Киев да застане пред вратите на Европа с молба за участие “. И добави: „ Ще проявим същата неотстъпчивост както Гърция във връзка с Македония по отношение на името на страната “.
Полша се отнася отрицателно към героизацията в Украйна на украинските националисти и техния исторически водач Степан Бандера. През 2007 година в Лвов бе вдигнат монумент на Бандера, а през 2008 година Лвовският регионален съвет учреди премия на негово име. Бившият президент Виктор Ющенко подписа през 2010 година декрет за посмъртно почитане на Бандера със званието Герой на Украйна, който по-късно бе анулиран. Но през 2015 година Украйна призна бандеровците за борци за самостоятелност, а в новите учебници по история за междинните класове се твърди, че ОУН е била „ национална войска “. Там обаче се премълчава, че бандеровците са взаимодействали с Гестапо и Абвера (военното разузнаване).
Като един от създателите на ОУН Степан Бандера е работил основно в Западна Украйна и е воювал както срещу немските войски, по този начин и срещу Съветската войска. През лятото на 1941 година Бандера е задържан от немците и пратен в концлагера Заксенхаузен. Излиза на независимост през 1944 година и остава да живее в Германия – първо в Берлин, а след това в Мюнхен. Убит е през септември 1959 година от сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който извършва издадената още през 1949 година от Върховния съд на Съюз на съветските социалистически републики задочна смъртна присъда. В изявление за московския вестник „ Комсомолска истина “, оповестено на 6 декември 2005 година, някогашният ръководител на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики Владимир Крючков призна, че убийството на Степан Бандера е едно от последните отстранявания от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на „ нежелани детайли “ посредством терористични способи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР