Витанов участва в конференция Напред! Силен глас в Европа в

...
Витанов участва в конференция Напред! Силен глас в Европа в
Коментари Харесай

Петър Витанов предлага балканско обединение в рамките на ЕС

Витанов взе участие в конференция " Напред! Силен глас в Европа " в Мангалия, Румъния, оповестиха от пресофиса на евродепутата.

В обединяването Б3 (Балкани 3) Гърция, Румъния и България ще могат да обединят старания в браншове като енергетика, превоз, зелени политики. Идеята беше стартирана за първи път преди десетилетие, се показва в известието.

Ключовите тематики на полемиката в Румъния са били присъединението на България и Румъния към Шенген, районното съдействие и обстановката в Черно море на фона на войната.

" Съединени американски щати одобриха закон за отбрана на своите ползи в Черно море, а черноморските страни като че ли не мислят за личната си сигурност. Затова е извънредно значимо развиването на районното съдействие, тъй като единствено с обединени старания можем да защитим общия интерес на нашите жители и нашия район ", сподели Витанов.

" Вишеградската четворка сподели, че обединени по районен принцип и с общи ползи, страните са по-силни, а гласът им в Европа се чува по-отчетливо ", разяснява българският евродепутат.

Пред румънските си сътрудници Петър Витанов посочи, че би трябвало да има мощен политически напън за приемането ни в Шенген.

" Сега имаме тази геополитическата опция в подтекста на войната в Украйна. Нуждаем се от консолидиран Европейски Съюз, който да не дава подправени очаквания на своите жители. Българското държавно управление би трябвало да постави оптимални старания да убеди сътрудниците си. Трябва да се употребяват всички форми на напън, тъй като следващото отсрочване на влизането ни в Шенген, ще донесе единствено съмнение и мощен евроскептицизъм ", сподели още Витанов и подсети, че българските евродепутати са положили съществени старания досега.

В началото на тази седмица (22 август) министър председателите на България и Румъния Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку разискаха в Атина взаимните дейности на двете страни за приемане в Шенгенското пространство. Двамата министър-председатели потвърдиха интереса си от създаване на нов мост над Дунав, стартиране на фериботна линия сред Русе и Гюргево и ускорение на работата по плана Fast Danube, оповестиха от държавната пресслужба.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР