Витанов е категоричен, че българските граждани трябва да бъдат попитани

...
Витанов е категоричен, че българските граждани трябва да бъдат попитани
Коментари Харесай

Петър Витанов: Идеята за смяна на националния празник демонстрира антибългарския характер на това правителство

Витанов е безапелационен, че българските жители би трябвало да бъдат запитани дали са съгласни националният им празник да бъде заменен, тъй като „ наглостта на едно ръководство би трябвало да има лимит “.

 

Според Петър Витанов както полемиките за националния празник, по този начин и офанзивите към президента са метод да се отклони вниманието от значителните проблеми в страната. 

„ Няма раздор в по този начин наречената „ некоалиция “. Има турболенции, само че те са по-скоро медийни “, разяснява Витанов последните престрелки във властта. 

 

„ Приказките за правосъдна промяна потънаха някъде в чекмеджетата на „ некоалицията “. На този декор президентът Радев е универсалният зложелател, тъй като, когато си в коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи, е належащо някакво удовлетворително опрощение “, добави Витанов. 

 

Според него готвените промени в Конституцията са конюнктурни.

 

„ Те са направени, с цел да лишат от пълномощия един човек поради насъбрани персонални връзки. Не може главният закон да се прави по този начин. Резултатите ще са плачевни “, предвижда евродепутатът. 

 

Петър Витанов е угрижен и от неналичието на резултати по две значими европейски тематики – плановете по Плана за възобновяване и резистентност и участието на България в Шенген. 

 

„ От три месеца работи държавното управление, има парламент, само че няма признати закони, които бяха нужни по  Плана за възобновяване и резистентност. Те бяха написани от служебното държавно управление, само че стоят на трупчета “, разяснява Витанов. 

 

„ Ние загубихме ужасно доста време, а Планът за възобновяване и резистентност е единствено за пет години. От тях към този момент минаха три, а сме усвоили към 25 % от средствата. Българските икономически субекти имаха потребност от вложения и пари директно след края на ковид-кризата и при започване на войната. Предполагам, че има и действителна заплаха от загуба на контрактувани средства “, добави евродепутатът. 

 

За момента той не вижда и прогрес за Шенген. Коментира и концепциите на Румъния за отваряне на границите сред двете страни. 

 

„ Това е ексцентрична концепция, може да звучи екзотично, само че е някаква форма на отпор. Защото България и Румъния губят политически, стопански. Когато приказваме за разширено районно съдействие, то би трябвало да преодолява тъкмо такива спънки “, сподели още той.

 

„ Няма никакво подозрение, че нашият район би трябвало да е по-видим. Едно обединяване единствено ще ни направи по-силни. България, Румъния, Гърция имат доста сходни проблеми. И единствено дружно можем да реализираме триумф. Първата огромна стъпка е направена – ние сме в Европейски Съюз и НАТО. Идва ред на идната, да сме дружно и на районно равнище “, сподели още Петър Витанов. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР