Витанов беше гост на сутрешния блок след завръщането си от

...
Витанов беше гост на сутрешния блок след завръщането си от
Коментари Харесай

Петър Витанов: Ветото за Македония не може да бъде търгувано за танкери, пари по Плана или Шенген

Витанов беше посетител на утринния блок след завръщането си от Вашингтон, където беше част от делегация на Европейския парламент, само че организира и редица други политически срещи с представители на Демократическата партия. Две седмици по-рано той имаше диалози и с представители на ръководещата партия в Германия в Берлин.

„ Целта е Българска социалистическа партия да възвърне връзките си с водещите партии. За страдание са прекратени контактите и Българска социалистическа партия е във външнополитическа изолираност “, съобщи Витанов. Според него повода е, че политиките на българската левица се разминават доста с тези на останалите социалистически и социалдемократически партии.

„ В последните години Българска социалистическа партия акцентира на консервативните и националистическите политики, което се разминава фрапантно с прогресивните хрумвания на европейските леви партии “, сподели Петър Витанов и посочи, че е установил същото и преди две седмици в Берлин, където имаше поредност от срещи с ръководещите от Германската социалдемократическа партия (SPD).

По тематиката с доставките на газ и упованията Съединени американски щати и други страни да компенсират спрените доставки от Русия, Витанов посочи, че е належащо трайно решение.

„ Решението за газа беше идеологическо, то не се основаваше на някаква икономическа логичност “, сподели още Витанов и даде образец, че Полша е съумяла да се оправи доста по-успешно със обстановката, възползвайки се от руско-германския контракт, с който в този момент обезпечава на хората и бизнеса даже с 10 % по-евтини доставки.

„ Когато КЕВР споделя, че ще плащаме с 40 % по-скъпо парно, явно не става въпрос за това, че имаме по-евтина газ. Тревожно е, че това води до в допълнение обедняване, инфлация и тежки стопански последствия, а не виждаме трайно решение “, сподели още евродепутатът.

По отношение на друга гореща тематика от последните дни – решението за Северна Македония, Петър Витанов беше безапелационен, че жителите няма да са безразлични от решение на държавното управление да вдигне ветото при настоящето положение на договарянията.

„ Иска ми се да имам вяра, че не би трябвало да има обвързване на въпроса със Северна Македония с танкери, с Плана за развиване за резистентност или Шенген. Не може да има търгуване с тези неща, тъй като става въпрос за основно решение с извънредно необятен публичен отзив “, разяснява социалистът.

По негови думи, от интернационалните му срещи в последните седмици, е останал с усещане, ча са поемани задължения за рухване на българското несъгласие.

„ Истината е, че има доста огромни упования и по тази причина има и сериозен напън над страната ни. Дори обаче министър председателят и държавното управление да имат голямото предпочитание да вдигнат ветото, това няма по какъв начин да стане, тъй като ще падне държавното управление, в случай че няма значителен пробив в връзките сред двете страни “, разяснява Петър Витанов.

Той още веднъж разясни, че е значимо да се разбере, какво желае българското общество, а съглашение сред двете страни може да отвори границите и да форсира процесите.

„ Въпросът със Северна Македония е обвързван към този момент и с този с Украйна, която се бори за бърза писта за Европейски Съюз. За да случи това би трябвало да се даде вероятност на Западните Балкани – на Северна Македония и Албания “, обясни още Витанов. Според него не е удачно разделянето на Албания и Северна Македония, тъй като това ще докара до дестабилизация в региона.

„ Европейски Съюз би трябвало да подсигурява, че ще има двустранно съглашение, в случай че Европейски Съюз наложи решение – ще има опозиция на българското общество, което ще си задава въпросите, за какво е под нов напън “, приключи евродепутатът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР