Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за

...
Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за
Коментари Харесай

Откриха неизвестен източник на витамин D

Витамините са нискомолекулни органични субстанции, нужни в минимални количества за естествената витална активност на индивида и животните. Един от най-важните витамини е D. Той е прочут още като “слънчевият витамин ”. Витамин D e мастноразтворимо съединяване, формирано от витамин D1, D2 и D3.

Недостигът на витамин D през детската възраст води до заболяването рахит (изкривяване на кости и крайници). Съществува догадка (все още изследователска), че продължителното неявяване на витамин D в организма може да докара до заболяване от рак.

Дефицитът на витамин D също така води до понижена всмукване на калций и фосфор. В резултат от това, продължителният недостиг на витамин D има негативен резултат върху костната минерализация. При бебета и деца, подобен недостиг се демонстрира като рахит – положение, характеризиращо се с костни деформации и закъснение на растежа. Недостатъчната минерализация на костите води до омекване. Резултатът е деформации на черепа, гръдния панер, деформиране на костите на крайниците и други

Досега се смяташе, че витамин D3 се създава от кожата под влияние на слънцето, като по този метод хората получават 90% от нужното им количество. Останалото си набират посредством храната - мазна риба или яйца. Витамин D2 има в гъбите.

Германски учени обаче в този момент са разкрили незнаен до момента източник на витамин D2 - какаото и каковите артикули. Най-голямо количество от витамина се съдържало в какаовото масло и черния шоколад.

Учените от института " Макс Рубнер " и университета " Мартин Лутер " са открили наличието на витамин D2 в какаовите артикули с масспектрометричен разбор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР