Витамин Е изпълнява редица важни функции в организма. Неговата особеност

...
Витамин Е изпълнява редица важни функции в организма. Неговата особеност
Коментари Харесай

Защо ни е нужен витамин Е и какво трябва да знаете за него

Витамин Е извършва редица значими функционалности в организма. Неговата специфичност е, че е мастноразтворим. Витамин Е има мощни антиоксидантни свойства: защищава клетъчните мембрани, протеините, мазнините, ДНК от отрицателното влияние на свободните радикали. Кои храни са с високо наличие на витамин Е?

Мастноразтворимият витамин Е е мощен антиоксидант и кардиопротективен сътрудник и е значим за доста телесни функционалности. Дефицитът на този витамин може да аргументи здравословни затруднения.

Витамин E е физиологичен антиоксидант, усвояването му в организма е обвързвано с приема на полиненаситени мазнини. Тези мазнини работят при образуването на клетъчни мембрани и някои протеини. Полиненаситените мазнини са чувствителни към О2, а витамин Е работи като протектор за тях. Мазнините би трябвало да бъдат включени в ежедневната ни диета, заради което е належащо витамин Е да участва в хранителния протокол в задоволителни количества.

Полезното деяние витамин Е

Основната задача на витамин E е обвързвана с неговия антиоксидантен резултат: той защищава клетъчните мембрани, протеини, мазнини, ДНК от нездравословното влияние на свободните радикали и по този метод предотвратява окисляването на LDL (LDL - неприятният холестерол - има наклонност да се натрупва по стените на кръвоносните съдове и предизвиква атеросклероза).

Витамин E има противовъзпалително, антитромбоцитно, вазодилатиращо деяние, заради което се смята за мощен кардиопротектор.

В кои храни можете да намерите витамин Е?

Витамин Е участва в мазнините.

" Шампионите " в наличието на този витамин са билковите артикули:

·         масла (соево, царевично, слънчогледово),

·         ядки - орехи, лешници, бадеми,
Храните, богати на витамин Е, които би трябвало да включите в менюто си
Витамин Е е извънредно потребен за поддържане и възстановяване на здравето на кожата и очите. Освен това има огромен принос за подсилване на...
Прочети повече
·         семена (слънчоглед),

·         пълнозърнести кълнове.

Зеленчуците и плодовете са идващият най-съществен източник на витамин Е. Нивата на витамини тук са доста по-ниски, само че в случай че консумирате плодове и зеленчуци в обилие, този източник също е значим. Например, до 18% от витамин Е при децата се обезпечава от тези храни.

За да може тялото да се възползва от растителните масла, задоволително е да употребявате няколко супени лъжици в ястия (например в зеленчукова салата с билки). Това ще разреши цялостното асимилиране на витамините Е и С и бета-каротина от зеленчуците.

Специфика витамин Е
Недостигът на витамин Е е по-опасен, в сравнение с си мислим
Дефицитът на витамин Е е обвързван с неврологични нарушавания, физически отклонения при разрастващите се ембриони и даже с тяхната крах, твъ...
Прочети повече
Той не се разграничава по свръхчувствителност към температури, само че се въздейства неподходящо от светлина и О2. Това значи, че храните, богати на витамин Е, би трябвало да се съхраняват на тъмни места и в съдове без О2.

Дефицит и остатък на витамин Е

Вероятността от липса на витамин E при възрастни е извънредно дребна. При продължителен недостиг могат да зародят неврологични проблеми. Обикновено тези проблеми са породени от нарушена всмукване на витамина от червата. Това може да се дължи на заболяването на Крон или цьолиакия.

При непрекъснат недостиг на витамини при деца не са изключени положения като сензорна невропатия и арефлексия, както и увреждане на ретината.

Прекомерното наличие на витамин E не вреди на организма. Но е по-добре да откажете продължителната му приложимост в несъразмерни дози.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР