Витамин D е изключително важен за организма и той разполага

...
Витамин D е изключително важен за организма и той разполага
Коментари Харесай

При затлъстяване се повишава нуждата от витамин D


Витамин D е извънредно значим за организма и той разполага с вродената дарба да си го синтезира самичък при излагане на слънце. Има обаче редица случаи, когато тази дарба се компрометира и може да се стигне до рисков и дълготраен недостиг на витамин D в организма.

Сред хората, които са в сериозен риск от продължителен недостиг на витамин D, попадат тези със затлъстяване към корема и

талията
( абдоминално затлъстяване ). Това демонстрират данните от ново изследване на холандски теоретичен екип. Данните удостоверяват, че колкото по-сериозно е абдоминалното затлъстяване, толкоз по ниски равнища на витамин D

се откриват у засегнатия. Така, хората с най-сериозна обиколка на талията са най-застрашени от продължителен дефицит на витамина и се нуждаят от по-сериозен негов банкет.

Проучването удостоверява следващо отрицателно следствие от затлъстяването в региона на корема и талията. Трайният недостиг на витамин D се асоциира с утежняване структурата и здравето на костите , с нараснал риск от респираторни инфекции, автоимунни болести и други Хората със затлъстяване следва да организират по-редовни проучвания за управление равнищата на витамин D.

По отношение връзката сред затлъстяването и секрецията на витамин D се откриват известни междуполови разлики при индивида. При мъжете недостиг на основния витамин се открива освен при абдоминално, само че и при общо затлъстяване. При дамите зависимостта е годна единствено при струпване на непотребни мазнини в зоната на корема и талията.

Свързани публикации.. Заразно ли е затлъстяването? 1 Затлъстяване - за какво е рисково? 0 Допълнете лекуването на астма с банкет на витамин D 0

Данните от изследването будят сериозен интерес у учените за осъществяване на спомагателни проучвания в бъдеще. Предстои да се обясни дали зависимостта сред абдоминалното затлъстяване и недостига на витамин D е единствено едностранна, или е в действие и противоположната взаимовръзка. Според учените е изцяло допустимо дефицитът на значимия витамин да работи като дразнещ фактор за по-обилно отсрочване на мастна тъкан към корема и талията .

Конкретната връзка сред абдоминалното затлъстяване и равнищата на витамин D следва да се изяснят. Дори единствено с до момента насъбраните данни обаче е допустимо да се направи едно значимо умозаключение. Хората със затлъстяване следва да се придържат към най-благоприятен банкет на витамин D или най-малко към улеснение естествената му секреция в кожата под въздействие на слънчевата светлина.

Данните бяха оповестени на годишната среща на Европейското сдружение по ендокринология в Барселона, Испания.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР