Витамин D често се свързва със здравето на костите и

...
Витамин D често се свързва със здравето на костите и
Коментари Харесай

Укрепва паметта, но увеличава риска от нараняване: витамин D за възрастните хора

Витамин D постоянно се свързва със здравето на костите и прочувственото благоденствие, само че учените неотдавна научиха за евентуалните му изгоди за здравето на мозъка с помощта на изследване, извършено от университета Рутгерс. Тази научна работа сподели по какъв начин витамин D въздейства върху когнитивната функционалност при по-възрастните хора. Ролята на хранителното вещество в поддържането на здравето на костите е добре документирана, само че резултатите му върху мозъчните функционалности като паметта и скоростта на обработка са привлекли повече интерес от страна на учените.

Изследването на откривателите се концентрира върху характерна група дами с наднормено тегло на възраст от 50 до 70 години, пише Knowridge. Изследователите желаеха да схванат по какъв начин другите дози витамин D могат да повлияят на тяхната памет и скорост на реакция в течение на една година. Участниците бяха разграничени на три групи, получаващи дневна доза надлежно от 600 IU (стандартна препоръка), 2000 IU или 4000 IU. Едновременно с приема на витамина участниците били помолени да отслабнат.

Резултатите от проучването показват, че групата, приемаща 2000 IU на ден, е подобрила паметта и способността за по-добро асимилиране на нови познания. Същата тази група обаче, както и тези, приемащи 4000 IU, имат по-бавно време за реакция. Това по-бавно време за реакция може евентуално да усили риска от рухвания и пострадвания, което е съществена грижа за възрастните хора. Предишни изследвания са в сходство с тези констатации, което допуска, че високите дози витамин D в действителност могат да усилят риска от рухване.

Проучване на университета Rutgers, ръководено от Sue Shapses и оповестено в The Journals of Gerontology: Series A, акцентира значимостта на салдото в приема на витамин D за възстановяване на когнитивното здраве при застаряващите възрастни. Учените се надяват да проучат по-прецизно този витамин и резултатите му върху нас, като да вземем за пример връзката сред приема му, времето за реакция и риска от рухване и дали другите дози могат да бъдат по-подходящи за другите полове.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР