Витамин D – укрепва костите и мускулите, предотвратява инфекции, намалява

...
Витамин D – укрепва костите и мускулите, предотвратява инфекции, намалява
Коментари Харесай

Витамин D – укрепва костите и мускулите, предотвратява инфекции, намалява риска от диабет 

Витамин D – укрепва костите и мускулите, предотвратява инфекции, понижава риска от диабет и има доста преимущества: подсилване на костите и мускулите, попречване на инфекции, понижаване на риска от развиване на диабет. В наши дни обаче броят на хората с недостиг на витамин D бързо нараства. Важно е да вършиме дейни слънчеви бани през сезона, когато ултравиолетовите лъчи са слаби. 

Витамин D, прочут като детайл, който укрепва костите, подкрепя усвояването на калций. Без него калцият не се усвоява, т.е. не може да повлияе на костите, даже в случай че се приема в огромни количества. В резултат на това се усилва рискът от фрактури и остеопороза.

Това не е единственото деяние на витамин D. Напоследък вниманието притегля превантивното му деяние против инфекциозни болести като простуда и грип. Има ясни доказателства, че това вещество е потребно за попречване на настинки. 

Според Тадаши Мицуо, шеф на клиниката Мицуо в Токио, специалист по витамините, наблюденията удостоверяват, че хората с ниски равнища на витамин D са по-податливи на новия ковид и имат по-тежко заболяване. 

Проучване на пациенти, инфектирани с COVID-19 в 20 европейски страни, сподели, че пациентите с ниски равнища на витамин D в кръвта са по-склонни да страдат от тежка форма. Сред тях имаше по-висока смъртност. 

Дефицитът на витамин D също усилва вероятността от алергии. Той управлява и контролира имунната система посредством увеличение на броя на регулаторните Т кафези. 

Това може да понижи затрудненията от новия ковид, отбелязва Кийоши Танака, професор по хранене в университета Кобе, Гакуин. Установено е, че дефицитът на този витамин покачва риска от развиване на рак на гърдата и дебелото черво. Освен това са вероятни мускулна уязвимост и меланхолия. 

Проучването, което наблюдава близо 900 американци в продължение на 12 години, откри, че групата с най-ниски равнища на витамин D в кръвта им има пет пъти по-висока периодичност на диабет, в сравнение с групата с най-високи равнища. 

Дефицитът на витамин D е сходен на високия LDL холестерол. Дори и да не забележите никакви признаци, рискът от развиване на болести несъмнено е по-голям, изяснява проф. Танака. 

Витамин D се намира в рибата и също се синтезира, когато кожата е изложена на ултравиолетова радиация. Причината за недостига може да се дължи на обстоятелството, че хората сега ядат малко риба и рядко се излагат на слънчева светлина. 

Дефицитът на витамин D е изключително сериозен измежду младите дами в детеродна възраст. В съпоставяне с предишното концентрацията на витамин D в кърмата през днешния ден е по-ниска, а броят на децата с рахит пораства, показва Танака. 

Японското министерство на опазването на здравето, труда и обществените грижи стартира да се концентрира върху витамин D и през 2020 година японският диетичен справочник усили целесъобразния дневен банкет за възрастни от 5,5 микрограма (един микрограм е една милионна от грама) на 8,5 микрограма. 

Но по международните стандарти това към момента не е задоволително - американското равнище от 15 микрограма е съвсем двойно по-високо. Витамин D постоянно се показва в единици IU, където един микрограм се равнява на 40 IU. Стандартното количество от 8,5 микрограма е 340 IU. 

Рибите са с високо наличие на витамин D. Големите мазни риби като сьомга, риба звук, сардини и херинга са с високо наличие на витамин D. Смята се, че в сушените гъби шийтаке също има доста, само че с цел да получите толкоз витамин, колкото в 100 грама сьомга, би трябвало да изядете 60 гъби шийтаке, споделя доктор Мицуо. В същото време витамин D2 (D3 в рибата) има ниска биологична интензивност и затова не е задоволително ефикасен. 

През лятото, когато ултравиолетовите лъчи са интензивни, като да вземем за пример в региона на Канто в края на юли, 10 микрограма витамин D могат да бъдат получени посредством просто излагане на лицето и ръцете ви на слънце за 10 минути. 

Този сезон лишава един час, само че даже 30 минути могат да дадат пет микрограма. За да получите витамин D, излагането на слънчева светлина е значимо. Ако не обичате риба и не желаете да вършиме слънчеви бани, единственият излаз е да приемате добавки. Добавките с витамин D се предлагат, тъй като са евтини и безвредни, споделя доктор Мицуо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР