Висшият съдебен съвет (ВСС) за пореден път отложи разглеждането по

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) за пореден път отложи разглеждането по
Коментари Харесай

ВСС отложи дебата за отстраняването на Гешев за след месец

Висшият правосъден съвет (ВСС) за следващ път отсрочи разглеждането всъщност на тематиката за премахване на основния прокурор Иван Гешев - този път, с цел да се сплоти в една процедура предлагането на сегашния правосъден министър Надежда Йорданова с това на предшественника й проф. Янаки Стоилов. Резултатът е, че идващото съвещание за спор по двете оферти ще е чак след един месец - най-вероятно на 11 май. Преди това предлагането, направено от проф. Стоилов през юли м.г., би трябвало да бъде конкретизирано, да бъде пратено отначало за мнение на основния прокурор Гешев и да мине през разискване по допустимост, реши през днешния ден съветът.

Това решение на съвета беше предстоящо и дори предсказано от коментатори през последните дни. От една страна, то е разумно - две обособени процедури против едно и също лице, на едно и също съображение, и двете задвижени от правосъдния министър, е обикновено да се обединят. От друга страна, през последните 10 месеца болшинството в съвета прави всичко допустимо само да отсрочва тематиката за предварителното преустановяване на мандата на Гешев с всевъзможни процедурни хватки.

Непрекъснатото отсрочване на тематиката обаче не е просто от отвращение или боязън на болшинството да се произнесе. В момента каквото и да е развиване в системата е в ступор заради ясните сигнали, че текат пазарлъци на всички равнища за кадруване и законови промени , огромна част от които в правосъдната система не могат да станат без присъединяване на опозицията. Най-малкото тъй като закъснелият с две години избор на нов правосъден инспекторат и идният избор на членове на Висш съдебен съвет става с квалифицирано болшинство, както и конституционните промени, а ръководещата коалиция дава знаци за пропукване. Затова и забележимата тактичност в съвета е на изчакване на взаимни отстъпки.
С 10 месеца забавяне
на база на материали, предоставени от вътрешния министър Бойко Рашков, беше отклонено без разглеждане от болшинството във Висш съдебен съвет под претекст, че министърът няма право на такова искане.
Реклама
Проф. Стоилов сезира Конституционния съд, който се произнесе, че Висш съдебен съвет не е прав, а министърът има такова пълномощие. Едновременно с това Стоилов сезира и Върховния административен съд (ВАС) с тъжба против решението на Висш съдебен съвет, а съдът спря делото до произнасянето на Конституционен съд, след което също излезе с решение, че Висш съдебен съвет би трябвало да се произнесе по предлагането на Стоилов.

Междувременно, за премахване на Гешев, стимулирано с други нарушавания, разнообразни от тези в предходното.

Едва по-късно Висш съдебен съвет се сети, че преди да прегледа тези оферти,, каквато преди не е провеждана. С тези правила пък вкара условие за допустимост към предлагането за премахване на основния прокурор - процедурата се отнася единствено за нарушавания, осъществени от него след мандата му, а не и преди този момент.

В последна сметка на 4 април и позволи до разглеждане всички обстоятелства без един - въпросът с компанията за млечни артикули " Жоси ", чийто някогашен съсобственик твърди, че на бащата на Гешев е бил трансфериран дял от сдружението против обещания за поддръжка от прокуратурата. Съветът одобри, че останалите осем точки с изказвания за нарушавания в предлагането на Йорданова ще бъдат разисквани в границите на процедурата за освобождение на основния прокурор - някои от тях напълно, доколкото са се развили след избора на Гешев за основен прокурор, а други - отчасти, единствено за времето след встъпване на Гешев в служба.
Реклама
Днес съветът трябваше да гледа предлагането на Надежда Йорданова всъщност, само че вместо това двама членове на прокурорската гилдия - Огнян Дамянов и Стефан Петров, предложиха първо да се вземе решение по какъв начин ще се действа с предлагането на Янаки Стоилов, което в това време Върховен административен съд още веднъж върна във Висш съдебен съвет зада се произнесе по него.

Парадоксалното е, че Дамянов и Петров мотивираха настояването си за предпочитано разглеждане на предлагането на Стоилов с новоприетите правила, които изискват от Висш съдебен съвет да завършва в рационален период всяка процедура по предложение за премахване на основния прокурор.

При разискването през днешния ден бе взето решение, че предлагането на Стоилов се нуждае от уточнение, по тази причина на правосъдния министър Надежда Йорданова бе даден 7-дневен период да го добави с съответни обстоятелства и условия, по които да се направи преценка, в това число и за допустимост - дали обещано нарушаване е осъществено преди началото на мандата на Гешев или по-късно. След приключването на този 7-дневен период, което ще стане идващия вторник, в сряда - 20 април, обновеното предложение на Стоилов ще бъде изпратено още веднъж на Гешев за мнение - също в 7-дневен период. Така идващото съвещание по допустимост за предлагането на Стоилов може да се насрочи за 4 май, а седмица по-късно и двете оферти ще бъдат гледани взаимно, т.е. най-вероятно на 11 май, сряда.

(Очаквайте подробности)
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Технологии 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Банки и финанси 1 Технологии 2 Право 3 Свят Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР