Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проведе в четвъртък повторно гласуване

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проведе в четвъртък повторно гласуване
Коментари Харесай

Какво се крие зад имотните сделки на кандидата за председател на Върховния административен съд

Висшият правосъден съвет (ВСС) ще организира в четвъртък наново гласоподаване на определения при започване на септември за ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Това се постанова, откакто президентът Румен Радев отхвърли да подпише указа и да го назначи с претекст, че новият състав на правосъдния съвет, е трябвало да организира избора.

От чуването му пред предходния състав на съвета, а и от цялостното му показване, остана провесен въпроса какво се крие зад имотните покупко-продажби в Балчик, подписани от Чолаков.

Проверка на " Капитал " сподели, че в имотния сюжет са свързани извънредно нуждаещи се хора.

Данните, които бяха оповестени в няколко уеб страницата, а след това свалени, седмица преди първото чуване на Чолаков, цитираха Имотния указател, съгласно който през 2011 година новозагорският предприемач Илиян Петков цедира на Георги Чолаков 10 свои предварителни контракта, по които предмет са аграрни земи към Балчик с обща повърхност от 90 декара.

Пред " Капитал " Петков изясни, че е желал да влага в аграрни земи, само че се отказал и ги предложил на Чолаков, който ги взел. В писмо до медиите тогава Чолаков изясни, че става дума за прихващане на взимане, което имал към Илиян Петков.

По време на чуването му на 11 септември Георги Чолаков беше запитан само за какво не е заявил тези вземания, на което той отговори, че го е направил. Това се вижда от декларацията, която подава през 2013 година пред Сметната палата. Но нито членовете на някогашния Висш съдебен съвет, нито на някоя друга институции направиха по-задълбочена инспекция.

С 10 свои решения, взети от октомври 2010 година до февруари 2011 година, поземлената комисия в Балчик оземлява десетина фамилии от село Ляхово и от Балчик. Според Закона за собствеността и използването на земеделските земи " безимотни и малоимотни жители се оземляват от общинската работа по земеделие със земи от държавния и общинския аграрен фонд посредством прекачване на правото на благосъстоятелност или отдаване чартърен ".

Пред " Капитал ", поданици на Ляхово описват, че става дума за в действителност извънредно нуждаещи се хора, които в края на 2010 и началото на 2011 година те получават общо 91.9 дка земеделска земя.

През идващите няколко месеца извънредно нуждаещите се посещават адвокатската фирма на нотариус Георги Чолаков (по това време той работи в Балчик). Те отиват там с приятеля на Чолаков - Илиян Петков, с цел да учредят договорна ипотека върху получените няколко месеца по-рано парцели. Тя следва от подписани същия ден предварителни контракти за продажба на земите от оземлените на Петков. Договорите са с падеж края на 2020, когато парцелите би трябвало да бъдат трансферирани, а в случай че това не се случи, продавачите би трябвало да изплатят на Петков обезщетение, което по десетте контракта е общо малко над 50 хиляди лева Според данни на уеб страницата imot.bg към днешна дата междинната цена на декар в този регион е 3430 евро, т.е. цената на предоставените от страната парцели възлиза на 304 хиляди евро.

На 30 декември 2011 година Илиян Петков цедира на Георги Чолаков вземанията по десетте предварителни контракта, подписани с извънредно нуждаещите се същата година, като по този метод погасява заем, който има към него.

През февруари 2016 година Чолаков подписва непосредствено подобен прелиминарен контракт със семейство от Балчик, което се задължава до 5 ноември 2020 година да му трансферира 15 дка аграрни земи край Балчик, за които той заплаща 7.5 хиляди лева Отново е учредена договорна ипотека. От нотариалния акт се вижда, че продавачите са потвърдили собствеността си още веднъж със заповед на поземлената комисия.

При сключването на този контракт Чолаков е арбитър във Върховен административен съд. Той не участва на договорката, а негов прокурист е Стоян Георгиев, който няколко месеца по-рано е определен за общински консултант в Балчик. Проверка сподели, че Върховен административен съд се е произнасял по каузи, по които страна е община Балчик, като най-малко по едно от тях Георги Чолаков е влизал в правосъдния състав.

Какво е обяснението? Законът не разрешава на оземлените извънредно нуждаещи се да се разпореждат с парцелите в период от 10 години от заповедта, с която са им били предоставени земите, т.е. до края на 2020 година С предварителните контракти тази възбрана се заобикаля. Според правната доктрина заобикалянето на закона е постигането на противозаконна цел с видимо законни средства.

Пред " Капитал " Стоян Георгиев изясни, че се познава с Чолаков от времето, когато той е бил нотариус в Балчик. " Аз обработвам доста аграрни земи и съм имал доста покупко-продажби. Цялата история стартира през 2005 година, когато стартира оземляването на тези хора. Когато след това те получиха благосъстоятелност върху земите, желаеха по-най-бързия метод да вземат пари за нея. разберете това не са извънредно нуждаещи се. Това са хора от малцинствата, които живеят ден за ден. " Георгиев не вижда нищо неправилно и твърди, че няма спор на ползи, тъй като няма каузи във Върховен административен съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР