Висшият съдебен съвет (ВСС) изрази резерви по някои от предложените

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) изрази резерви по някои от предложените
Коментари Харесай

ВСС е против някои от предложените промени в Конституцията

Висшият правосъден съвет (ВСС) изрази запаси по някои от препоръчаните промени в Конституцията, написа Българска телеграфна агенция. На изключително съвещание на кадровия орган участва и министърът на правораздаването Атанас Славов.

Членът на Висш съдебен съвет Цветинка Пашкунова сподели, че общото мнение показва противоречие с предлагането за редуциране на пълномощията на основния прокурор. Надзорът, законността и методическото управление са нужни пълномощия на основния прокурор, сподели Пашкунова. Тя уточни, че Висш съдебен съвет е срещу смяната, съгласно която прокуратурата ще взе участие в цивилен каузи, единствено в случай че става дума за деца или лица, които се нуждаят от протекция.

Кадровият орган е срещу разделянето на Висш съдебен съвет на два съвета. Липсват претекстове, които да водят до това решение. Става дума за бланкетно отразена цел. Тя е труднопостижима посредством официално делене, уточни Пашкунова. Според нея редуцирането на броя на прокурорите ще блокира работата на прокурорската гилдия, тъй като те действително ще са трима, в това число с основния прокурор.

По думите ѝ няма по какъв начин нормално Народно заседание да прави тези промени. Същото се касае и за по-късите мандати на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, добави тя.

Атанаска Дишева съобщи на собствен ред, че е съгласна с някои неща, казани от Пашкунова, и уточни, че става дума за пълномощията на основния прокурор. Тя поддържа разделянето на Висш съдебен съвет.

Стефан Петров сподели, че по-голямата част от недвижимите парцели на правосъдната система са с помощта на Висш съдебен съвет и административните ръководители в минали години. Така той отговори на Дишева.

Правосъдният министър Атанас Славов напомни, че Венецианската комисия предлага министърът да няма пълномощия в кариерно естество в системата, както и да не ръководи Висш съдебен съвет.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР