Висшият съдебен съвет трябва да се произнесе дали са допустими

...
Висшият съдебен съвет трябва да се произнесе дали са допустими
Коментари Харесай

ВСС се произнася по казуса с искането за предсрочно освобождаване на Гешев

Висшият правосъден съвет би трябвало да се произнесе дали са възможни за раглеждане всъщност обстоятелствата и събитията, посочени в предлагането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

В предлагането си Йорданова сочи дейности и бездействия на обвинител номер една, както от времето когато той е бил редови прокуроро, административен началник на Специализираната прокуратура, заместник-главен прокуроро, по този начин и от времето на мандатата му като основен прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев изпрати мнение във Висшия правосъден съвет по отношение на предлагането на министъра на правораздаването. В мнението се показва, че предлагането е в несъгласие с Конституцията на Република България, Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а като цяло и с общата доктрина на правото, действието на управляващите и развиването на правосъдната промяна.

То не се основава на правни причини, а на политически съждения и субективни изводи и на процедура е персонална оценка на професионалните и нравствени качества на основния прокурор от сегашния министър на правораздаването.

Обстоятелствата, въз основа на които се прави извод за съществуване на учредения за предварително освобождение, не са свързани съответно с дейности или бездействия на основния прокурор, а по закон отговорността е персонална, се споделя в мнението.

Предложението на Надежда Йорданова за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор беше импортирано във Висшия правосъден съвет, откакто Конституционния съд реши, че министъра на правораздаването има това пълномощие.

Ето какво споделиха преди съвещанието основният прокурор и правосъдният министър:

" Няма политическа логичност в това искане и по тази причина единственото пояснение, което имам, уповавам се да не е по този начин, това е преодоляване на прокуратурата и потреблението ѝ за нелегитимни политически цели. Ясно е за всеки български жител, който е безпристрастен, че това, което се случва е координирана офанзива против правосъдната власт и в частност прокуратурата, освен от изпълнителната власт, изключително от някои министерства, аз не назовавам това война, това си е нахлуване против държавността ", сподели Иван Гешев.

" Колкото до това дали изпълнителната власт се пробва да овладее прокуратурата, това е безусловно погрешно изказване и нов опит да се измести фокуса на полемиката. Видно е, че министърът на правораздаването има конституционно пълномощие да желае преустановяване на мандата на основния прокурор, както и на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Много ясно Конституционният съд е обосновал това пълномощие от позиция на взаимоотношение сред държавните управляващи в последна сметка, че нито един в страната не може да бъде недостижим ", сподели Надежда Йорданова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР