Висшият съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложението за

...
Висшият съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложението за
Коментари Харесай

ВСС върна на поправителен предложението за освобождаването на Гешев

Висшият правосъден съвет отсрочи разглеждането всъщност на предлагането за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, направено от министъра на правораздаването Надежда Йорданова. То трябваше да бъде прегледано през днешния ден, само че членовете на съвета взеха решение, че първо би трябвало да се произнесат по редовността и допустимостта на предлагането за предварително освобождение на основния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 година

Произнасянето по допустимостта ще се случи на 4 май, като преди този момент министър Йорданова би трябвало да в профил, в 7-дневен период, открити от Висш съдебен съвет нередовности в предлагането на Янаки Стоилов. Ако не бъдат отстранени в период, Висш съдебен съвет ще остави предлагането без разглеждане. 

Първата допустима дата за разглеждането на предлагането за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, направено от сегашния министър на правораздаването министър Надежда Йорданова е 11 май, предава Българска телеграфна агенция. 

" Те се състоят в това, че в него не са изложени съответните в действителност условия, за които се твърди, че съставляват посочените нарушавания и надлежно, уронване на престижа на правосъдната власт ", изясни министър Йорданова пред медиите.

" Желанието и мнението на Пленума на Висш съдебен съвет, съдейки от дебата, макар че към момента няма такова решение, е да се обединят двете оферти в общо разглеждане ", уточни министърът. По думите й, е допустимо до края на месец май двете претенции да бъдат прегледани всъщност и вероятно да бъде взето решение за предварително освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор.

Докато Висш съдебен съвет заседаваше, пред постройката още веднъж имаше митинг на съдружие " Боец "  срещу основния прокурор. 

Малко по-късно основният прокурор влезе в директен вербален дуел с водача на " Да, България " Христо Иванов като се яви персонално на съвещание на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, която разисква на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт, предвиждащи закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура

" Тук съм единствено и само от почитание към институцията Народно заседание и да кажа на народните представители няколко неща. Основното е, че управлението на прокуратурата няма да служи за фон на авансово взети решения, за които нямат значение причините, още по-малко юридическите причини, и обстоятелствата, и зад които седят, уповавам се, не само и единствено ползите на това, което вие наричате олигархия и мафия ", сподели пред публицисти основния прокурор.

По думите му, резултатът от тези дейности ще бъде единствено привършване безславно на най-важните каузи в страната, освобождение на едни големи парични средства и това ще е само в полза на престъпността. Той предизвести, че отговорността няма да носи правосъдната власт, а този, който извърши тези дейности. 

Гешев сподели, че втората причина да се яви на съвещанието на комисията е Христо Иванов ( " Демократична България " ), който неведнъж поканил да беседват, като " флагман на концепцията за така наречен " правосъдна промяна ". " С господин Иванов съм подготвен да дебатирам и да чуя неговите юридически причини ", сподели основният прокурор и добави, че подозира, че няма такива. 

Христо Иванов ( " Демократична България " ) му отговори, че в избран смисъл има право, че решението е взето авансово, тъй като партиите от болшинството три пъти са се явили на избори с ясно декларираното желание за закриване на профилираното правораздаване. " Ние сме тук не просто, с цел да водим някакъв спор, а с цел да осъществим волята на гласоподавателите ", уточни Иванов и прикани Гешев " да освободи правосъдната власт от себе си ", да се яви на избори и да продължи " законно да държи тези политически речи ". 

" Това е политическа аргументация. Историята е посочила, че тези, които приказват от името на народа, нормално не съставляват народа ", разяснява основният прокурор. Иван Гешев се обърна към магистратите от Специализирания съд и прокуратура: " Прокуратурата ще ви поддържа ". По думите му, тези структури ги закриват, тъй като работят, а не тъй като не работят. 

След размяната на реплики с Христо Иванов, основният прокурор си потегли от съвещанието на правната комисия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР