Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на нов главен

...
Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на нов главен
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев: Политиката няма да надделее при избора на главен прокурор

Висшият правосъден съвет откри процедура за избор на нов основен прокурор. Номинации ще могат да се вършат през идващите 4 съвещания на пленума, а концепциите ще се показват до 12 август. Изборът е плануван за 24 октомври. Гост с коментар по тематиката в " Още от деня " беше представляващият пленума на Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев.

Процедурата ще бъде толкоз транспарантна, колкото е написана в Конституцията и в Закона за правосъдната власт, съобщи Магдалинчев. Всички съвещания на пленума ще бъдат предавани непосредствено онлайн. Те са открити и всеки може да ги следи, добави той.

Процедурата започва едвам през днешния ден, като на този стадий няма нито една номинация. Тепърва следва издигането на кандидатурите за основен прокурор, след което те подлежат на публично разискване, съобщи Магдалинчев.

На този стадий няма никакво съображение да се твърди, че идният избор е превдварително решен ", безапелационен беше той и добави, че несъмнено политиката няма да надделее при избора на основен прокурор.
Боян Магдалинчев: Изборът на основен прокурор, както и изборът на ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд е само и единствено функционалност на Висшия правосъден съвет. Нито ръководещите, нито политическата класа има опция за лъчение на номинации, нито има опция да взима решения в тази посока.
Магдалинчев разяснява реформирането на Висш съдебен съвет, като акцентира, че в тази връзка няма никакви наставления от страна на годишния мониторинг върху правосъдната система.
Боян Магдалинчев: Повечето рекомендации бяха дадени в януарския отчет през 2017 година на Механизма за съдействие и оценка. Това бяха 17 рекомендации. В тази посока няма нито една рекомендация на механизма за съдействие и оценка към Европейската комисия. Така че одобряваме, че нещата са реформирани.
Относно номинациите за основен прокурор, Магдалинчев изясни, че чака много остра борба сред претендентите.
Боян Магдалинчев: В един миг се спрягаше Пламен Георгиев - след всичко това, което се разгласява, той не може да бъде претендент за основен прокурор по никакъв метод. Доколкото си припомням и за дамата, с която господин Гешев живее на фамилни начала, излязоха изявления за връзки с един от очевидците по делото за Иванчева или за негов съучастник. Тоест, той сякаш изпита ненапълно нещата на личния си тил, че нещо се прави още преди да се е проговорило, че той ще бъде претендент за основен прокурор.
Вижте целия диалог с Боян Магдалинчев във видеото!
 Висш съдебен съвет откри процедура за избор на нов основен прокурор Висш съдебен съвет откри процедура за избор на нов основен прокурор
Висшият правосъден съвет откри процедура за избор на основен прокурор. Предвижда се изборът да бъде на 24 октомври. Мандатът на настоящия обвинител номер 1...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР