Висшият съдебен съвет направи смайващ лупинг в отношението си към

...
Висшият съдебен съвет направи смайващ лупинг в отношението си към
Коментари Харесай

Как се отстранява главен прокурор?

Висшият правосъден съвет направи слисващ лупинг в отношението си към Иван Гешев - безусловно една нощ откакто и ГЕРБ, и Движение за права и свободи ненадейно премислиха позициите си и желаеха отстраняването му от власт.

Ако процедурата стигне до край - 52-годишният Гешев ще е първият предварително освободен основен прокурор поради тежки нарушавания на служебните отговорности от 1989 година насам.

Гешев беше определен в края на 2019 година макар митингите и предизвестията за рисковете от допускането му до 7-годишен мандат.

Само няколко месеца по-късно, през лятото на 2020 година той провежда акцията в президентството, с която разпали още по-мащабни антиправителствени демонстрации.

Нито тогава, нито при двете поредни претенции за отстраняването му от Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, Висш съдебен съвет не се поколеба да застане зад тила на Гешев.

Мнозинството в съвета даже, като отхвърли да прегледа първия сигнал на правосъдния министър през 2021 година - деяние, за което имаше изговаряне и на Конституционен съд.

Сега всичко се обърна по команда. Политическа команда към " самостоятелната " правосъдна власт.

Кога основният прокурор може да бъде отхвърлен предварително?

Освобождаването му от служба може да стане при някое от следните условия:
навършване на 65-годишна възрастподаване на оставкавлизане в действие на присъда, с която е наложено наказване отнемане от независимост за съзнателно престъплениетрайна фактическа неспособност да извършват отговорностите си за повече от една годинатежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт.
Именно по петата точка от член 129, алинея 3 на конституцията е задействана процедурата за отстраняването му по предложение на, чийто ръководител е Гешев.

Оставката му е поискана от двама души, определени от прокурорското съсловие (Георги Кузманов и Йордан Стоев), и още четирима от парламентарната квота към 2019 - 2 от ГЕРБ, 1 от Българска социалистическа партия и 1 от тогавашните " Обединени патриоти ".

Предложение за отстраняването на основния прокурор може да се направи и от:
министъра на правораздаването (както беше случая при Стоилов и Йорданова)или от една четвърт от народните представители (60 души), в случай че имат данни за тежко нарушаване на служебните му отговорности или уронване на престижа на правосъдната власт.
В първия случай наложително е да се произнесе Висшият правосъден съвет с болшинство от 17 от нормалните 25 членове. В момента Висш съдебен съвет е с изминал мандат и работи в понижен състав поради оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, чиито места не бяха запълнени.

Във втория случай решението би трябвало да бъде гласувано с болшинство от две трети (160 души) в Народното събрание.

И в двете хипотези задействането на процедурата е безуспешно, в случай че няма авансово общо единодушие, че основният прокурор към този момент е несъответстващ с условията на поста си.

На процедура - то беше демонстрирано на 11 май с изказванията на ГЕРБ (през Мария Габриел) и Движение за права и свободи. Габриел разгласи, че ще изиска оставката на Гешев през възможния си предстоящ министър на правораздаването (т.е. вид 1 с изговаряне на ВСС).

Формално, ГЕРБ биха могли да го сменят и през гласоподаване в Народното събрание, където към този момент няма нито една група, поддържаща основния прокурор.

Вторият вид би бил политическа глоба против най-висшия административен началник на прокуратурата, само че и би довел до доста сериозен парламентарен спор за това кой носи отговорността за избирането на човек като Иван Гешев през 2019 година

Кандидатурата му тогава беше издигната единомислещо от Прокурорската гилдия, само че беше подкрепена с болшинство от цели 20 гласа - включително от политическата квота в съдийската и прокурорската колегии, излъчена тогава от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Обединените патриоти ".

Единствените гласове срещу Гешев бяха от съдии, определени във Висш съдебен съвет от съдии - Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, дружно с тогавашния ръководител на Върховен касационен съд Лозан Панов.

Финалът на процедурата е в ръцете на президента - той може да подпише или да не подпише декрет за освобождението на основния прокурор, само че не може да откаже освобождението при наново направено предложение.

Досега има два случая на подадена оставка от основен прокурор - при Борис Велчев (в края на 2012) и при Сотир Цацаров (в края на 2019). И двамата към този момент имаха нови кадрови позиции, които беше върос на време да поемат. Велчев стана парламентарен арбитър по предложение на тогавашния президент Росен Плевнелиев, а Цацаров - ръководител на КПКОНПИ (където остана единствено до началото на 2022).
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР