Висшият съдебен съвет да разгледа искането за отстраняването на главния

...
Висшият съдебен съвет да разгледа искането за отстраняването на главния
Коментари Харесай

И ВАС се произнесе: ВСС да разгледа искането за отстраняването на Гешев

Висшият правосъден съвет да прегледа настояването за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, направено от някогашния правосъден минисър Янаки Стоилов. Това реши тричленен състав на Върховния административен съд.

Магистратите са съобразили решението си с произнасянето на Конституционния съд. Той разгласи, че правосъдният министър може да желае отстраняването на основния прокурор и шефовете на двете висши съдилища. Самото искане на Стоилов беше „ оставено без разглеждане като неприемливо ", реши тогава Висш съдебен съвет.

Административното дело във Върховен административен съд беше обновено откакто на 15 февруари (вторник) решението на Конституционния съд на Република България беше обнародвано в „ Държавен вестник “. Конституционните съдии бяха сезирани през август предходната година с въпроса дали министърът на правораздаването има право да изиска освобождението на основния прокурор. Като преценяват наложителното пояснение на Конституционния съд, висшите магистрати от тричленния състав на Върховен административен съд одобряват, че министърът на правораздаването е интензивно легитимиран да инициира произвеждане на съображение член 175, алинея 5 по отношение на член 173, алинея 3 от Закона за правосъдната власт за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев заради съществуване на условия по член 129, алинея 3, т.5 от Конституцията на Република България, по който въпрос, в случай че не са налице процесуални спънки за разглеждането му Пленумът на Висш съдебен съвет дължи изговаряне всъщност.

Провиненията по член 129, ал 3, т.5 от Конституцията са от подобен темперамент, че могат съществено да накърнят доверието в правораздаването и престижа на правосъдната власт точно, в случай че са осъществени от по този начин наречените „ трима огромни “ – административните ръководители на Върховен административен съд, Върховен касационен съд и Прокуратурата. С днешния си правосъден акт магистратите от Върховен административен съд изпращат административната кореспонденция на Пленума на Висш съдебен съвет за продължение на административнопроизводствените дейности. Определението по административно дело № 9025 от 2021 година може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР