Висшият съд в Белград скоро ще произнесе първите присъди срещу

...
Висшият съд в Белград скоро ще произнесе първите присъди срещу
Коментари Харесай

Сърби съдят НАТО - разболели се от рак от използваните снаряди с обеднен уран

Висшият съд в Белград скоро ще произнесе първите присъди против Северноатлантическия алианс (НАТО) по искове на сръбски жители, разболели се от рак в резултат на употребявани от алианса снаряди с обеднен уран, сподели за ТАСС сръбският юрист Сърджан Алексич.

„ Процесът против НАТО за потребления от алианса обеднен уран на Балканите продължава. Всеки месец подаваме по 10 нови желае. Въпреки че НАТО разгласи, че се построява имунитет, това не е правилно, няма имунитет от обеднения уран и следствията от него за здравето на хората, мирните поданици и бойците. Скоро ще имаме първите присъди против НАТО за потреблението на обеднен уран в Сърбия “, съобщи Алексич.

За правата на сърбите, потърпевши от обеднения уран, употребен от НАТО, се бори интернационална група от юристи. Заедно с Алексич, делото се води и от италианския юрист Анджело Тарталя, който през последните 20 години е получил финансова отплата за повече от 200 италиански военни, взели участие в интервенцията на НАТО през 1999 година, показва Българска телеграфна агенция.

По-рано Тарталя съобщи, че исковете на сърбите, потърпевши през 1999 година при бомбардировката със снаряди с обеднен уран, могат да нанесат сериозен удар на Северноатлантическия алианс. По думите му, би трябвало да се изплатят обезщетения на стойност към шест милиарда евро за морални вреди.

През януари 2020 година Алексич подаде първите три желае против НАТО от името на някогашни и настоящи югославски и сръбски военни. Понастоящем адвокатската фирма на Алексич се приготвя да подаде над 2500 желае от военни и полицейски лица. Юристите имат намерение да изискат отплата за претърпените морални вреди за потърпевшите сръбски жители в размер на 100 000 евро на човек.

Аналогични са процесите във Англия, Германия, Нидерландия и Турция, добавя организацията. Първото сходно дело във Франция през 2021 година завърши с победа за ищеца.

През 1999 година на територията на Сърбия в снаряди са хвърлени 15 тона обеднен уран. След това страната зае първо място по брой на онкологичните болести в Европа, а за първите 10 години от началото на бомбардировките в Сърбия от рак са се разболели към 30 000 души, а от 10 000 до 18 000 от тях са умряли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР