Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при МОСВ взе решение на

...
Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при МОСВ взе решение на
Коментари Харесай

Висшият експертен екологичен съвет одобри Източен вариант за магистрала „Струма“


Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при Министерство на околната среда и водите взе решение на съвещанието си през днешния ден за одобрение на капиталовото предложение за „ Подобряване на трасето на Лот 3.2 на автомагистрала „ Струма “ по Източен вид Г 10.50., оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Предвид огромния публичен интерес, при взимането на решението членовете на съвета организираха задълбочена експертна полемика. Те се съобразиха със забележителния брой, постъпили в хода на процедурата по оценката на въздействието на околната среда (ОВОС) разнообразни по темперамент мнения, позиции, отзиви и възражения по другите разновидности на трасе. Бяха взети поради резултатите от извършените публични разисквания и заключенията на самостоятелните специалисти от осъществените Оценка на въздействието върху околната среда и Оценката за съгласуемост с предмета и задачите за опазването на предпазените зони от мрежата Натура 2000, се споделя в прессъобщението.

Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда стартира през април 2015 година Тя се организира при прецизно съблюдаване на всички нормативни условия на Закона за запазване на околната среда. Направени бяха в допълнение забележителен брой съвещания с други ведомства, организации и институции за обективно взимане на решение поради приоритетността на обекта и проявения огромен публичен интерес.

За да подкрепят вземането на решение, в състава на съвещанието на ВЕЕС бяха включени представители на научната общественост и други специалисти. Заседанието на 12. 10. 2017 година беше планувано със заповед на министъра на околната среда и водите, според Правилника за функционалностите, дилемите и състава на ВЕЕС. В работата на съвещанието взе участие и представител на Неправителствени организации, избран съгласно правилника.

С взетото решение по Оценка на въздействието върху околната среда за одобрение на Източен вид Г 10.50 на трасе на Лот 3.2 на автомагистрала „ Струма “ са предписани наложителни за осъществяване условия и ограничения по Закона за запазване на околната среда при всичките стадии по реализацията на капиталовото предложение.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР