Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при Министерството на околната среда

...
Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при Министерството на околната среда
Коментари Харесай

Картбланш за източния обход на Струма през Кресненското дефиле

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предстоящо утвърди така наречен източен обход на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. Това оповестиха от ведомството на министър Нено Димов в четвъртък.

Източният вид планува в този момент съществуващият път да се употребява за прекосяването на колите от София към гръцката граница, а обходът на изток от Кресна ще се употребява от колите пътуващи от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата " в посока София. Трасето на автомагистралата няма да е с габаритни размери, а на скоростен път – няма да има спешна лента.

Срещу този вид на трасе се оповестиха няколко неправителствени организации, които сезираха и Европейската комисия. Те упорстват целият път да се изнесе източно от дефилето, а сегашният да остане единствено местен, или за прокопаване на тунел, което е утвърдено от Европейска комисия още през 2007 година

В работата на съвещанието на Висшия експертен екологичен съвет в четвъртък са взели участие представители на неправителствени организации, само че от Министерство на околната среда и водите не показват кои. За да подкрепят вземането на решение, в състава на съвещанието на ВЕЕС са били включени представители на научната общественост и други специалисти, се споделя още в известието на Министерство на околната среда и водите.

Заради огромния публичен интерес, при взимането на решението членовете на съвета са провели задълбочена експертна полемика, настояват от Министерство на околната среда и водите.

Те са се съобразили със забележителния брой постъпили в хода на процедурата по оценката на въздействието на околната среда (ОВОС) разнообразни по темперамент мнения, позиции, отзиви и възражения по другите разновидности на трасе.

Били са взети поради и резултатите от извършените публични разисквания и заключенията на самостоятелните специалисти от осъществените Оценка на въздействието върху околната среда и Оценката за съгласуемост с предмета и задачите за опазването на предпазените зони от мрежата Натура 2000.

Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда стартира през април 2015 година и се организира при прецизно съблюдаване на всички нормативни условия на Закона за запазване на околната среда, показват от Министерство на околната среда и водите.

Направени бяха в допълнение забележителен брой съвещания с други ведомства, организации и институции за обективно взимане на решение поради приоритетността на обекта и проявения огромен публичен интерес.

С взетото решение по Оценка на въздействието върху околната среда за одобрение на Източен вид Г 10.50 на трасе на Лот 3.2 на автомагистрала " Струма " са предписани наложителни за осъществяване условия и ограничения по Закона за запазване на околната среда при всичките стадии по реализацията на капиталовото предложение, е посочено още в известието на Министерство на околната среда и водите.

В момента интензивно се работи по построяването на сектора от Кресна до Сандански (лот 3.3). Строителството му върви с изпреварващи графика темпове, сподели районният министър Николай Нанков и по думите му 24-километровата права може да бъде открита и предварително в края на 2018 година

В края на август беше направена и първа копка на строителството на другия сектор сред Благоевград и Крупник (лот 3.1). Неговото строителство потегли със закъснения поради мудни отчуждителни процедури и археология. На това трасе се намира и тунел " Железница ", за който към момента няма стратирала социална поръчка след два фала с провеждането й.

За последния сектор сред Крупник и Кресна (лот 3.2) се чакаше решението за избор на трасе. Сега следва оптимално бързо да бъде готова апликационната форма, с цел да бъде импортирана в Европейската комисия за утвърждение.

До момента Брюксел отхвърля да утвърди апликационната форма за строящите се два лота и заради тази причина те се построяват с пари от държавния бюджет. Строителите пък има да получават над 60 млн. лева за свършената работа, призна наскоро Нанков.

Магистрала " Струма " се строи с европейски средства по оперативна стратегия " Транспорт " и би трябвало да бъде приключена най-късно до края на 2023 година В противоположен случай има риск България да връща парите, поради неизпълнени поети задължения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР