Висшият армейски генерал на Судан обвини паравоенните сили във военни престъпления в телевизионна реч

...
Ръководителят на суданската армия обвини съперничещите паравоенни сили в извършване
Коментари Харесай

Ръководителят на суданската армия обвини съперничещите паравоенни сили в извършване на военни престъпления, тъй като заплашва пълна гражданска война да погълне североизточната африканска държава

От ДЖАК ДЖЕФИ Associated Press, 14 август 2023 г., 6:35 ч. Сексуално насилие. В своя доклад от 56 страници групата каза, че почти всички случаи на изнасилване са обвинени в RSF и съюзените с тях арабски милиции.

В Дарфур, сцена на геноцидна война в в началото на 2000 г. конфликтът се е превърнал в етническо насилие, като RSF и съюзническите арабски милиции са насочени срещу африканските общности в западния регион, казват служители на ООН.

Миналата седмица насилието се засили в провинция Южен Дарфур, убивайки десетки. Адвокатската асоциация на Дарфур, суданска правна група, фокусирана върху правата на човека в региона на западен Дарфур, каза, че най-малко петима цивилни са загинали при кръстосан огън по време на интензивни сблъсъци между военните и RSF в Ниала, столицата на Южен Дарфур, в петък.

На около 50 километра западно от Няла, представители на арабски племена, яхнали превозни средства на RSF, нахлуха в района на Кубум в Южен Дарфур миналата седмица, опожарявайки местния пазар и разграбвайки полицейски участък, каза правната група в отделно изявление. Най-малко 24 души са били убити по време на атаката, се казва в съобщението.

Миналия месец Карим Хан, прокурор от Международния наказателен съд, каза на ООН, че ще ще разследват предполагаеми нови военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Дарфур.

Близо четиримесечният конфликт също превърна столицата Хартум в градско бойно поле. В целия град силите на RSF са превзели домове и са ги превърнали в оперативни бази, казват групи жители и лекари. Армията на свой ред е нанасяла удари по жилищни квартали от въздуха и с артилерийски огън. Оттогава над 2,15 милиона души са избягали от щата Хартум според данни на ООН.

Министърът на здравеопазването на страната Хайтам Мохамед Ибрахим каза през юни, че конфликтът е убил над 3000 души, но оттогава няма актуализация. Истинският резултат вероятно е много по-висок, казват местни лекари и активисти.

Междувременно Мета потвърди пред Асошиейтед прес, че е спряла акаунта на RSF и акаунта, принадлежащ на Дагало. Мета каза на АП в имейл, че групата е нарушила политиката си за опасни организации и лица, но не предостави повече подробности.

На уебсайта си Meta казва, че политиката има за цел да натисне „организации или лица, които провъзгласяват насилствена мисия или участват в насилие“.

RSF не отговори на искането на AP за коментар. Паравоенните и Dagalo все още имат активни акаунти в X, платформата, известна преди като Twitter.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР